Лятото идва с марсилска треска

Пазете се от комарите

За сериозна опасност от малария у нас предупреди главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Инфекцията вече се разпространява в Гърция, като има засечени случаи все по-близо до България - в Солун и Александруполис, пише в-к "Преса".  Болестта се предава чрез комари, а в страната най-голям риск има за хората по Южното Черноморие и в Югозападна България.
За да пламне инфекцията, стига и един заразен да бъде ухапан от комар, обясни за „Преса“ д-р Кунчев. Затова на джипитата в тези райони вече са изпратени предупреждения да следят за симптоми на малария и да изследват съмнителните случаи веднага. По прозорците в инфекциозните отделения са поставени мрежи срещу комари.
Болестта протича с много силна треска и висока температура, която през 48 часа се покачва до 41 градуса. „Клиничната картина е лесно различима, но проблемът е, че българските лекари рядко мислят за малария и обикновено диагностицираме пациентите късно“, добави епидемиологът.
Всяка година у нас има между 5 и 7 случая на заразени, като става дума за работници, завърнали се от африкански държави. „Тъй като инфекцията е смъртоносна, е много важно да се започне адекватно лечение навреме и да не се допуска разпространението Ӝ“, подчерта д-р Кунчев.
Той предупреди и за повишен риск от зараза с лаймска болест и марсилска треска през летните месеци. Заради влагата и закъснялата пролет се очаква популацията от кърлежи да е много голяма. Годишно регистрираните случаи са между 300 и 500, тази година вероятно ще надхвърлят 1000. „Това означава, че реално бол­ните ще са пет пъти повече“, уточни д-р Кунчев.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен