Холандци търсят партньори за бизнес в региона

Машиностроене, козметика, консервна промишленост и винопроизводство са сред предпочитаните области

"Холандски фирми проявяват интерес за коопериране със старозагорски и ние ще съдействаме за установяване на такива връзки", съобщи Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора, цитиран от starozagorci.com.

Това е станало ясно при посещението на Карел Ван Кестерен, бивш посланик на Нидерландия в България. Заедно с него на срещата са присъствали Ханс Виссема, професор от Техническия университет в Делфт и изпълнителен директор на "Висема консултиг" и Катерина Михайлова, управител на българо-холандската компания "Таллконсулт" в Палатата.

Като приоритетни сектори за съвместен бизнес холандците са посочили машиностроене и металообработка, мебелна промишленост, етерични масла и козметика, консервна промишленост, винопроизводство. Културно-историческият туризъм и свързаните с него атракции, са друга сфера, провокирала любопитството на гостите.

По думите на Олег Стоилов холандският дипломат убедително е аргументирал тезата, че в България ситуацията е по-добра, отколкото се представя в българските и в чуждестранните медии. Това го е мотивирало да заложи на големия и неизползван бизнес потенциал между фирмите от двата европейски региона и да работи активно за неговото развитие.

"Гостите приеха поканата ни и обещаха да посетят със свои партньори и приятели тазгодишния Фестивал на виното и културното наследство "Августиада", който ще се проведе от 16 до 18 октомври", допълва Стоилов.