Биогазов реактор превръща в електричество фекалиите по Еверест

Инженери най-после решиха дългогодишния проблем с чистота на най-високия връх

Американски инженери излязоха с предложение как да се реши проблемът с огромното количество фекалии, оставени от алпинистите, които покоряват Еверест. Тяхното технологично решение ще позволи не само да се почисти планината, но и да се осигурят на местните жители нови източници на енергия, съобщи Дискавъри нюз, цитиран от БТА. Идеята е биогазов реактор да преработва органичния материал, който замърсява най-високия връх на Земята. 

Потокът от алпинисти всяка година оставя по склоновете на Еверест около 12 тона фекалии. Сега те се пренасят на ръка от базовите лагери в селището Горак Шеп. Изхвърлят ги в открити ями, където бавно изсъхват и се разлагат. А във високопланинските условия този процес отнема години. Властите на Непал и алпинистите отдавна се опитват да решат този проблем. Американски инженери са разработили биогазов апарат, превръщащ екскрементите в източник на енергия с помощта на метанова ферментация. Жителите на Горак Шеп ще могат да използват този газ за приготвяне на храна и за отопление на домовете си.

Приборът се отличава от стандартните по това, че работи при много ниски температури. Освен това, тъй като в селището няма електроснабдяване, ще използва 16 слънчеви батерии. А през нощта и при облачно време ще разчита на акумулатори.

Авторите на идеята вече са представили проекта си за разглеждане пред експерти и през февруари са получили положителни отзиви. Сега се изчислява стойността на апаратурата и се събират дарения за осъществяването на проекта. Предвижда се биореакторът да заработи през 2016 година.