Масови злоупотреби при изпълнението на проекти по еврофондовете

Парите

22-04-2015, 16:27

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция докладвал на парламента

Агенцията за държавна финансова инспекция е установила нарушения в 19 от 20 договора по еврофондовете. Това стана ясно от писмо на директора на АДФИ Венцислав Георгиев до парламента, изпратено на 20 април 2015.

По думите на Георгиев при 18 от инспекциите нарушенията са в областта на възлагането и изпълнението на обществени поръчки, а при една инспекция във връзка с изплащането на възнаграждения са регистрирани индикатори за измами.

От писмото става ясно, че неправомерното изплащане на възнаграждения е по програмата за "Рибарство". Други 5 са по Оперативна програма "Регионално развитие", 4 - по програма "Административен капацитет", 2 - по ОП "Околна среда", 2 - по Европейски социален фонд. В програмите за развитие на селските райони, "Рибарство", ОП "Конкурентноспособност" и Европейско териториално сътрудничество Гърция-България също са констатирани нарушения. Нарушение е установено и по един случай от Европейския бежански Фонд.

АДФИ е издала 51 акта за установяване на административни нарушения, като в писмото не е посочено точно по кои проекти са установени нарушения. Всички проверки са извършени след постъпили сигнали за злоупотреби, както и въз основа на изпълнението на годишния план за контрол на обществените поръчки.
АДФИ е изпратила на прокуратурата копия от 5 доклада за извършените финансови инспекции, съобщи bTV.