Основно образование ще се завършва след седми клас

Общество

23-04-2015, 08:37

Снимка:

bg.wikipediq.org

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Въвеждат се два нови вида училища - обединени и иновативни

Основното образование ще приключва с една година по-рано - в края на седми клас. Началното образование ще е до четвърти клас, а гимназиалното - от осми до 12-и клас. Средните училища ще са от първи до 12-и клас. Създават се обединени училища, които ще обучават деца от първи до десети клас. Това решиха депутатите от просветната комисия с приемането на второ четене на текстове от Закона за предучилищното и училищното образование, пише в. "Сега".

На практика това означава, че всички основни училища ще трябва да решат дали да съкратят един клас и да станат до седми, или да се преобразуват в училища до десети клас. Почти всички партии имаха предложения по въпросните текстове. От БСП настояха основното образование да остане до осми клас, тъй като според тях това ще помогне за запазване на повече училища в малките населени места и за намаляване на ранно отпадащите от системата. "Няма как да повишим качеството на образованието, при положение че намаляваме броя на класовете и на учебното съдържание. Това, което един ученик учи в осми клас, никога няма да го научи в основното образование", коментира червеният депутат Валери Жаблянов. От ДПС и ПФ също изразиха резерви.

Депутатите приеха предложенията на Борислав Великов и Бойка Маринска от РБ за иновативните училища. Занапред за такива ще могат да се обявяват неспециализирани училища, които организират по нов начин или значително усъвършенстват обучителния процес, използват нетрадиционни методи на преподаване, нестандартни обучителни системи и разработват по нов начин учебното съдържание, плановете и програмите, като по този начин подобряват значително качеството на обучение. Това ще става по предложение на просветния министър, както предложи ГЕРБ, но след решение на МС по настояване на Реформаторите.

Конкретните критерии за това кое школо ще е иновативно ще се разпишат в държавния образователен стандарт за институциите. Въпросните иновативни училища ще могат самостоятелно да определят обучението, учебните предмети и да разработват учебните планове и програми. Тук опасението на опозицията беше, че тази автономия е много опасна, тъй като някои училища могат да станат неконтролируеми.

СПОР

Очаквано дебати предизвика и приемът от пети клас в някои елитни гимназии. Шефката на комисията Милена Дамянова (ГЕРБ) предложи тази практика да се узакони. Идеята й обаче бе отхвърлена въпреки уверението, че ще се заложат механизми за контрол - например ранният прием да става само в една паралелка.