Богинята Деметра се завръща в Цар Симеоновата градина

Оригиналният фонтан е реставриран на 100 процента с всички елементи

Богинята Деметра се завръща в Цар Симеоновата градина в Пловдив. Кметът инж. Иван Тотев съобщи, че реставрираната оригинална статуя на Арнолдо Дзоки ще бъде монтирана днес. В събота в продължение на два часа бяха върнати възстановените сегменти в основата от шедьовъра на италианския майстор.

"Оригиналният фонтан е реставриран на 100 процента с всички елементи, които през годините са били унищожени или откраднати. След монтажа ще започнат пробите по водната инсталация, като се предвижда през уйкенда фонтанът да заработи в оригиналния си вид. Това не се е случвало от повече от 50 години", уточни кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Той изказа специални благодарности на "Реставрация" АД, както и на Димитър Райчев за личното му участие. Въз основа на предоставените от него архивни снимки фонтанът е ориентиран по начина, по който е бил през 1892 година на възстановения по проекта оригинален Централен вход на парка. В момента на изток от "Деметра" вече е оформено ново пространство със зацветяване и пейки.

"Ако не беше проектът за зелена градска среда и неговата реализация, Пловдив никога нямаше да види фонтана "Деметра" отново в истинския му вид", коментира кметът Иван Тотев. Възстановяването на статуята на Дзоки е на стойност под 300 хил. лева.

Вече започна пълненето с вода на голямото езеро с Пеещите фонтани, както и проби на различните водни съоръжения. Официалният пуск на фонтаните е планиран за периода 20 - 30 май.