Стара Загора и Чирпан отбелязват сто години от арменския геноцид

Между 1895 г. и 1921 г. са избити 1 543 271 мъже, жени и деца, много други са изселени

100 години от геноцида над арменския народ ще отбележи арменската общност в Стара Загора и Чирпан с поредица мероприятия от 20-ти до 27-ми април. Сред организаторите на честването са Регионалната библиотека "Захарий Княжески", Регионалния исторически музей в Стара Загора и Къща музей "Пейо Яворов" в Чирпан.

Днес е организирано посещение на къща-музей "Пейо Яворов" в Чирпан, където от 11.00 до 14.00 часа ще има литературно-музикална програма с участието на писателя-преводач Арман Басмаджян, Вартан Ананян – обой, Мартина Табакова – пиано, Мари Басмаджян-сопран, Саркис Гарабедян и Хайгашот Агасян. Ще бъде представена едноактната пиеса от Агон Мелконян "Видение".

В същия ден следобед от 15 до 18.15 ч. в залата на Регионалния исторически музей в Стара Загора може да се наблюдава церемонията по канонизацията на невинните жертви от арменския геноцид /директно телевизионно излъчване от Първопрестолния Св.Ечмиадзин/.

На 24 април от 17.30 до 18.30 часа в Арменския молитвен дом на ул. "Сава Силов" 29 ще се проведе Възпоменателна вечер в памет на жертвите, след която от 18.30 до 19.15 часа е организирано шествие с поднасяне на венци и цветя пред барелефа на Пейо Яворов.

На 27 април в залата на Регионалната библиотека "Захарий Княжески" в Стара Загора от 18.00 часа ще се прожектира "Чифликът на чучулигите" – игрален филм на Виторио и Паоло Тавиани.

Арменският геноцид (на арменски: Հայոց Ցեղասպանութիւն), наричан още арменски холокост, е геноцид извършен умишлено и систематично от Османската империя по време на Първата световна война и малко след това над арменското население. Арменскияс геноцид се характеризира с масови кланета и насилствена масова депортация на над 1 000 000 арменци извършени от младотурските власти в периода 1915 и 1916 г. Репресиите срещу арменското население започват няколко години преди това, в края на ХІХ в. Жертвите през този период са около 300 000 души.

Геноцидът се описва също и с арменската дума агхет, "невъобразимо престъпление" или "голяма катастрофа".

Между 1895 г.и 1921 г. са избити 1 543 271 мъже, жени и деца, много други са изселени.

Република Турция, наследник на Османската империя, възразява срещу използването на термина "геноцид", за описване на събитията по това време, и не признава каквато и да било отговорност на турския народ или турската или османската администрация за тези събития. През последните години се засилват призивите в световен мащаб за международно признаване на арменския геноцид както и признаване от страна на турското правителство за случилото се. От 2007 г. 22 страни декларират официалното признаване на събитията от този период като геноцид, също както тях, тази гледна точка се приема и от повечето изследователи и историци. Повечето членове на арменските общности по целия свят са оцелели от арменски геноцид както и техните потомци.