#ПейWithMe събира стотинки за културния министър

Гражданският протест срещу Вежди Рашидов е днес пред министерството

Протест под мотото #ПейWithMe - дари стотинка на Вежди, спаси културата!, ще се проведе днес пред културното министерство в столицата.

Във "Фейсбук" в групата срещу министъра на културата вчера само за няколко часа се подписаха над 700 души. Възмутени от последните изказвания на Рашидов, гражданите ще събират стотинки за него "да се успокои и да си ходи, защото песента му е изпята".

Поводът за недоволството стана арогантното поведение на министъра, който обвини уволнения от хор "Йоан Кукузел" тенор Георги Петров, че омаловажава постиженията на държавата заради изложбата на тракийски съкровища в Лувъра. Петров поиска хонорар за представлението на хора в Париж, което изкара министъра извън контрол. "Ще му дадеме 100 лв., за да се успокои и да не пее, ако може. 50 лв. ще ги дам от моя джоб", заяви скандалният министър. Освен това обвини в "свинщина" всички, които критикуват мащабната изложба. Във "Фейсбук" е публикувана и снимка от плаката на Нотр Дам, обявяващ гостуването на българския хор. На него се вижда, че билетите са били по 12 евро и по 20 евро, а според хвалби на кабинета в катедралата е имало 1200 зрители.

Ето какво точно каза Вежди Рашидов в сутрешния блок на БТВ във вторник:
"Няма друг народ освен нашия, който при такова голямо събитие като нашата изложба в Лувъра сам да се оплюва по различните медии."

Относно журналистите, които са били поканени да отразят изложбата, министърът коментира, че това са били журналисти, които пет години подготвяха участието. Всички те са отразявали работата ни с Лувъра от първия ден. Осем журналисти и двама оператори, които да отразят българския успех в Париж. Какъв е скандалът, че ни показват в най-добрия музей? Поканих великолепни добри български журналисти. Той коментира и критиките за това, че Валерия Велева е представила новата си книга в Париж като част от съпътстващата програма около откриването на изложбата. Искате да убием Валерия Велева, защото пише книги ли, запита Рашидов и уточни, че освен журналистката са били поканени и други известни български писателки, които да представят свои произведения. Министърът коментира и упреците на Георги Петров, хорист от "Йоан Кукузел", че министерството е било осигурило само по 35 евро командировъчни за участието на хора във Франция. Аз също пътувам само с толкова командировъчни, просто толкова може да отдели държавата и министерството, каза Вежди Рашидов.
Ще му дадем 100 лева повече да се успокои без да пее. Хайде аз ще му дам от моя джоб 50 лева, ако това го успокои. Всеки е свободен да казва и решава каквото си иска, ако не иска да пее при тези условия в хор „Йоан Кукузел" да отиде в хор Гусла там ще му плащат повече. Рашидов изрази разочарование от критиките към него и това, че голяма част от работата му се пропуска от медиите и се обръща внимание само на скандалите. Тези хора бяха слепи да видят че открих първото българско кино, че открих едно училище, в което единствено няма азбест, единственото, олигавихме орталък. Но ние не можем да постъпваме иначе, защото сме проклет народ сигурно, каза министърът. От гостуването му стана ясно, че има предложение от кремълския музей. Директорът на музея Гагарина е била в България, за да се договорят условия. Освен това има покани и от Великобритания, Турция, Мароко. При опит за включване от страна на Георги Петров за право на отговор, Рашидов отклони предложението като каза, че не иска да се занимава с подобни пиар неща. Докарайте си го в студиото и си правете пиар колкото искате. Аз съм говорил с диригента на хора и съм поканил хора като цяло за участието му във Франция и няма да коментирам думите и поведението на един член на хора, заяви Рашидов.