САЩ отправят контра оферта за газопровода на "Газпром"?

Свят

23-04-2015, 12:37

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Руската тръба не била конкурентна на коридора Гърция-България-Румъния

Държавният секретар на САЩ Джон Кери казал на румънския си колега Никос Кодзиас по време на разговорите им във Вашингтон, че "САЩ биха били готови да направят контраоферта" за евентуалния бъдещ газопровод на Газпром", известен като "Турски поток". Това обяви самият Кодзиас, цитиран от гръцкия сайт нюз.ин., пише mediapool.bg Министърът съобщава освен това, че специалният представител на Държавния департамент по международните въпроси Еймъс Хохстийн ще посети скоро Атина за разговори по тази тема.
Новината е била оповестена от първия гръцки дипломат на разговор с редакционната група на агенция Асошиейтед прес във Вашингтон, по време на която той изложил позициите на Гърция както за спорния казус с гръцкия терорист Савас Ксирос, включен в черния списък на тероризма от САЩ, така и по въпроса за Газпром и за хода на гръцките преговори с международните кредитори.
Във връзка с един друг открит въпрос, предизвикал напрежение със САЩ, за предложението на Русия за строеж на продължение на "Турски поток" през Гърция и за свързано с него десетгодишно споразумение за доставки на синьо гориво на преференциални цени наред с възможни предплатени печалби, гръцкият външен министър казал, че "Газпром е направил една много добра оферта" и че "Джон Кери му е казал, че САЩ биха били готови да направят контраоферта".

Никос Кодзиас окачествил разговорите за тръбопровода на Газпром "като икономическо, а не като политическо решение".
Според гръцкия сайт нюз.ин интересът на Газпром в Гърция бил част от една по-голяма надпревара, която била свързана с усилията на САЩ да откъснат Централна и Източна Европа от зависимостта на руските енергийни доставки.
"Питам всичките ни партньори", казал Никос Кодзиас, "моля, кажете ми какво мога да река на народа ни, когато разрешавате на Турция през нея да мине една тръба на Газпром до нашите граници, а пък аз съм бил толкова антируски настроен, че не искам да го направя?"
"Руската тръба не е конкурентна на вертикалния коридор"
Същевременно в четвъртък гръцките медии отделят значително внимание на вчерашните изявления в София на гръцкия министър на производственото преструктуриране, околната среда и енергетиката Панайотис Лафазанис.
Той казал, че руската тръба ("Турски поток" – бел. ред.), която се планира да пренася природен газ през Турция и Гърция до Македония, Сърбия, Унгария и останалата част от Централна Европа не е конкурентна на вертикалния газов коридор, пишат вестниците "Етнос", "Вима" и "Нафтемборики".
В сряда София беше домакин на първата среща на работната група на високо равнище и на експертната работна група за вертикалния газов коридор, който да свързва от 2018-та трите балкански страни членки на ЕС. Българският енергиен министър Теменужка Петкова каза, че заедно с гръцкия й колега Панайотис Лафазанис и с държавния секретар на румънското министерство на енергетиката Адриан Албулеску са се договорили по основните цели на коридора.
На тристранната среща в София Лафазанис представи плановете на гръцкото правителство относно енергийните връзки в района, пишат гръцките издания.

Той казал, че Гърция води разговори "за да участва в евентуално изграждане на руския газопровод съгласно европейското законодателство, а също и в третия енергиен пакет". Този проект ще замени съществуващото транзитиране на руски газ през Украйна до Централна Европа, което според руските планове трябва да престане да се осъществява от 2019 година насетне.

Спирайки се на вертикалния газов коридор, който ще свързва преносните системи на Гърция, България и Румъния, на първия етап, гръцкият министър каза, че този коридор не е единствено решение при евентуална енергийна криза, а "дава възможност за връзка в нашия регион с енергийните артерии на Европа, поставяйки край на изолацията на държавите ни, и
допълнително ще допринесе за уеднаквяване на цените на природния газ, като ще ги направи достъпни за всички и най-вече за крайните потребители".

Панайотис Лафазанис каза още, че първата част от вертикалния газов коридор - гръцко-българската интерконекторна връзка (IGB) - е "най-ефикасният достъп на Югоизточна Европа до нови газови източници", които, по думите му, "ще идват от различни географски райони, а не само от Каспийско море".
Той особено наблегна върху възможността за захранване на Балканите с втечнен газ било от съществуващото газово хрантилище в Ревитуса, което в момента се разширява, било от нови плаващи съоръжения за складиране и втечняване, които се планира да бъдат изградени в Северна Гърция.
Гръцките вестници припомнят, че тристранната енергийна среща в София се е състояла ден след срещата на гръцкия енергиен министър с шефа на Газпром в Атина.
Изданията пишат още, че гръцко-българската интерконекторна газова връзка ще бъде с капацитет от 3 до 5 млрд. куб. м. годишно и че проектната компания е получила разрешения в Гърция и България за съобразяване на тръбата с екологичните норми, и че окончателното инвестиционно решение се очаква да бъде взето в края на май, за да може изграждането на
тази връзка да започне в средата на 2016 г. и да приключи през 2018 г.
Гръцкият министър каза, че вече са ангажирали 45 млн. евро за проекта и че министрите на трите държави са поискали допълнително финансиране от ЕС, но до момента не са получили
отговор.
Румънската преса: Историческа среща в София
На темата сериозно внимание в четвъртък обръщат и румънските медии. "Нов източник на газ: коридор Румъния - България - Гърция", пише в заглавие "Адевърул
финанчиар" и допълва, че Румъния, България и Гърция са подписали споразумение за свързване на националните мрежи за пренос на природен газ - проект, за който ще са необходими инвестиции общо от около 220 милиона евро.
"Пред руската опасност, малките държави се обединяват: румънско-българско-гръцко споразумение за свързване на мрежите за природен газ" е озаглавил материала си по темата румънският вестник "Телеграф", който пише също, че в контекста на изключително сериозните обвинения, отправени от Европейската комисия по адрес на "Газпром" - Румъния, България и Гърция са подписали споразумение за свързване на националните си мрежи за пренос на газ.
Споразумението бе подписано в София от представители на енергийните министерства на трите държави четири месеца, след като в Брюксел бе сключена спогодба за сътрудничество за развиване на регионална газова инфраструктура, пише изданието, цитирайки "Уолстрийт джърнъл".
"Газовият коридор Румъния - България - Гърция ще бъде готов в края на 2018", пише в заглавие вестник "Куриерул национал" и отбелязва, че строителството на газовия коридор между трите държави ще започне през март 2016 година и ще бъде готов в края на 2018.
На среща в София, окачествена като "историческа", между представители от България,
Гърция и Румъния, бе обсъдено строителството на т.нар "вертикален газов коридор", който ще свързва газовите мрежи на трите държави от Европейския съюз. Вътрешното потребление на газ в България достига около три милиарда кубични метра на година, а 95 на сто от количеството е внесено от Русия. За сравнение Румъния е консумирала миналата година 12 милиарда кубични метра природен газ, а по-голямата част е осигурена от вътрешно производство, от "Ромгаз" и "ОЕмВи Петром", отбелязва по темата вестник "Евениментул зилей".