В старозагорско няма да има бежански лагер

46 са незаконно пребиваващите в областта, съобщи директорът на полицията

На територията на старозагорско няма да бъде отварян бежански лагер, заяви областният управител Георги Ранов по време на първото заседание на Областния съвет по сигурността.

От началото на годината до сега на територията на областта има регистрирани 12 души с хуманитарен статут и 208 със статут на бежанец, съобщи директорът на ОДМВР старши комисар Иван Чолаков, цитиран от сайтът starozagorci.com. Той посочи, че за 2014 година чужденците с хуманитарен статут са били 237, а тези със статут на бежанец 554.

"В момента в област Стара Загора има 46 души, които са незаконно пребиваващи като само 2-ма от тях са влезнали в страната по законен начин, но не са напуснали България след изтичане на визата им. За миналата година цифрите са 35 незаконно пребиваващи и само 11 от тях са влезнали по законен начин, областта е спокойнa", уточни Чолаков.

"Повода за заседанието беше завишеният поток от бежанци в последните месеци. Ние начертахме конкретни мерки, които ще приложим, за да гарантираме здравето и сигурността на гражданите", заяви областният управител Георги Ранов. По думите му преминаването на бежанците през старозагорско крие опасности, тъй като в областта има много обекти от стратегическо значение, особено в енергетиката.

Ресорния зам.-областен управител Маноил Манев оповести, че областта е "транзитен център" и бежанците пребивават на наша територия кратко време след което повечето отпътуват за западните държави. Mанев е категоричен, че старозагорска област е първата, която свиква заседание на Областния съвет по сигурността.