1100 българи чакат трансплантация на орган

Общество

23-04-2015, 16:01

Снимка:

medetel.lu

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Има положителна тенденция в нагласите на обществото относно донорството

1100 български граждани  се нуждаят от трансплантация на орган. Това сочи статистиката на Изпълнителната агенция по трансплантация до този момент.

От агенцията отчитат положителна тенденция в нагласите на обществото през последните години по отношение на донорството и трансплантациите.

В подкрепа на тази тенденция е и фактът, че за 10 години само 2000 души са изразили категоричен отказ да станат донори, заяви директорът на агенцията Марияна Симеонова, която се намира в Стара Загора.

От Изпълнителната агенция по трансплантация напомниха на сайта си за разпространена измамна дарителска кампания за събиране на финансови средства чрез SMS от името на НО „Бъдеще за всички”.

Вчера директорът на организацията със същото име разпрати до медиите отворено писмо с молба да се разпространи информацията и опровержение на инициатора на кампанията.

Изпълнителната агенция по трансплантации предупреждава на сайта си, че кампанията е измама и няма такива чакащи за сърдечна трансплантация пациенти. Има конкретна процедура за одобрение чрез Министерството на здравеопазването за лечение в чужбина.