Добро утро, София!

Животът

24-04-2015, 06:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Какво ще стане, ако на всяко предложение отговаряме с „Да!”?

Ето, че най-накрая е петък. Това сигурно е любимият ден от седмицата на всички ни! Е, и да не е, то днес ще трябва да се съгласите. Но какво ще кажете да направите петъчния ден по-различен?

Имаше филм, в който главният герой трябваше да се съгласява с всяко предложение, което получи. Замисляли ли сте се какво би било, ако само един ден отговаряте на всекиго с „Да!”? Е, нека този ден е днес. Защото 24 април е Ден на националното съгласие. Вярно, в Нигерия, но защо да черпим опит само от европейците или американците, като винаги може да заимстваме празник и от другаде.

А поводи да има! Ако традиционният „Петък – ден на майстора” ви се вижда малко, ето още няколко повода за празник днес. В Гамбия например е Ден на републиката – вие преценете дали са си сипете по едно питие по случая. В световен мащаб пък е Международен ден на младежката солидарност. Ако младежите покрай вас ви изнервят и ви изглеждат като животни, то те пак ще имат повод за празник, защото днес е и Световен ден за защита на лабораторните животни.

Ако не си падате по шумните празници, а предпочитате да отделите време за културни мероприятия или да се излежавате на дивана пред телевизора, то ви предлагаме да съчетаете двете в едно (поне от части), защото от вчера има безплатни прожекции на български филми в Дома на киното – възползвайте се. Разходете се из столицата и отидете на кино.

Като споменахме столицата, нали знаете какво казват – че София е най-голямото село…Дали сте съгласни или не – няма значение. Факт е, че сме тук. А същото така е факт, че 24 април е и Световен ден на побратимените градове. Без да изпадаме в подробности с кои точно градове е побратимена столицата ни, ще кажем, че може би всеки град и село в България имат празник, защото едва ли има населено място, от което да няма представител в София. Е, дали сте кореняк софиянец или поне претендирате, че сте такъв, или сте от новодошлите – честито да ви е!

Но нека не се радваме предварително, защото редом с предимствата, които предлага големият град, има и своите неволи. А точно една от тях е редовното спиране на водата. В петък цели 4 квартала остават на сухо. И ако мислите, че без вода може, но без ток не, то имаме изненада и за вас, защото 10 квартала ще останат на тъмно в петък. Все пак не унивайте, времето се е погрижило да има и светлина и вода. В петък ще има и слънце и малко дъжд за прохлада.

Трябва да ви предупредим за друго. Скъпи столични, ако сте решили да пътувате извън столицата (да отидете да речем до родното си място), знайте че затварят локалното пред Централна гара за коли, тъй че възползвайте се от градския транспорт, преди да се качите на влака.

И въпреки всичко – едно е важно - петък е! Идват почивни дни, затова екипът на Sofiautre ви желае спокоен работен ден, но най-вече приятни почини дни!