Всеки трети е на прага на банкрута

Хората у нас често не могат да си покриват сметките и заемите

Всеки трети българин е на прага на банкрута, разкриха финансисти пред „Всеки ден". Вече почти няма човек, който да не е теглил някакъв кредит, а в последствие се оказва, че не може да го покрива по една или друга причина. Събирането на дълговете пък става все по-трудно, а на всичко отгоре има и хора, които дължат пари на няколко институции, разказват експертите.

Близо 50% от непогасяваните задължения са в размер до 200 лева. Около 30 на сто са непокритите разходи между 200 и 500 лева. Нашенците все по-често не смогват да си платят парното, водата и кабелната телевизия. По-стряскащото е, че голяма част от младите и работещи хора също имат този проблем. Те се стараят да си плащат редовно сметките, но не и теглените кредити.

Всяко второ младо семейство взима заем за жилище или за обзавеждане. Понякога месеци наред не могат да си покриват вноските по потребителски кредити, които не са толкова големи, да не говорим за ипотечните кредити, където сумите са доста по-големи. Многократно се стига до там банките да отнемат жилищата на хора заради неплащане, разказват финансистите. При по-възрастните хора проблемът е с дългове за парно, ток и мобилни оператори.

Повечето хора у нас непрекъснато имат задължения към някого и буквално са изправени пред фалит. Според експертите причината е, че услугите поскъпват непрекъснато, а доходите не се вдигат със същите темпове.
Фирмите за събиране на дългове разбира се се радват на богат оръжай в тези случаи. Над 1 милион българи са дадени на такива фирми. На всичко отгоре тези събирачи са започнали да правят бизнес от това. Те масово изкупуват неуредени сметки на по-ниски цени и печелят доста, стига да успеят по телефона да притиснат длъжника или неговите близки да си платят доброволно. Често обаче освен телефонното обаждане, следва посещение на адрес и заплахи.

В кварталните магазини и кафенета пък животът на вересия е във вихъра си, споделят продавачи. Върти се един порочен кръг. Пазарува се на вересия, на заплата или пенсия се покриват дълговете и след това пак се купуват стоки без да се дават пари на момента.