В Добрич всички четат Йовков

На Световния ден на книгата и авторското право

В Добрич деца и възрастни четат Йовковото слово в Световния ден на книгата и авторското право. Маратонът на четенето на 23 април е посветен на 135-ата годишнина от рождението на певеца на Добруджа, съобщават от регионалната библиотека "Дора Габе".
Ученици от хуманитарната гимназия "Свети Свети Кирил и Методий", от средните общообразователни училища "Димитър Талев" и "Петко Славейков", от Центъра за обществена подкрепа към БЧК ще разтворят "Старопланински легенди".
Ще четат още "Вечери в Антимовския хан", "Ако можеха да говорят" и други сборници от Йовковото литературно наследство.
В маратона ще се включи и кметът на Добрич Детелина Николова, която ще избере "Серафим", "Добрич" или "Добруджа някога" да прочете на глас пред учениците. На празника на четящите хора библиотеката ще открие и т. нар. буккросинг зона, в която ще могат да бъдат оставяни и да вземани книги.
В кампанията "Пусни книга на свобода" библиотеката ще предостави 19 издания, съобщи Невяна Христова, изпълняваща длъжността директор на институцията. "Пътеводител на галактическия стопаджия" от Дъглас Адамс, "Златният бръмбар" на Едгар Алън По, "Петър Първи" от Алексей Толстой са сред "пътуващите книги", избрани от библиотеката.