Бургазлии отбелязват 100 години от арменския геноцид

Един от първите градове след Пловдив, който признава зверствата над милион и половина арменци е Бургас

Арменците по целия свят отбелязват днес една тъжна годишнина - 100 години от геноцида над арменския народ. Днес се очаква милиони хора, включително държавни лидери да отбележат годишнината от началото на трагедията.

С поход до Турското консулство, който ще завърши пред Морското казино арменската общност в Бургас ще почете жертвите на арменския геноцид. Проявите ще преминат под мотото „Помня и осъждам“, каза отец Дер Зарех от арменската църквата "Сурп Хач”. Повече от 20 държави, включително Франция и Русия, са признали арменския геноцид. Бургас, с решение на общинския съвет, също призна 24 април за ден на почит към загиналите в геноцида арменци. Икономически интереси са причината Турция обаче да не признава за геноцида, смята отец Зарех. 
Българският парламент отказа да се ангажира с позиция за арменския геноцид. Депутатите от управляващите партии с процедурни хватки отложиха решението за осъждане на геноцида над арменците в Османската империя. Отложиха точката на трето мястов дневния ред и за нея просто не остана време.

В Бургас десетки арменци гледаха вчера на голям екран пряко от Армения канонизацията на милион и половина техни сънародници, избити в началото на XX век в Османската империя. Церемонията на най-голямата канонизация в историята е част от емоционалното отбелязване на 100 години от геноцида.

Като част от проявите по повод 100 -годишнината, днес от 16:30 часа ще има откриване на Паметна плоча на убития в Турция арменски журналист - Хрант Динк. От 18:00 часа ще се проведе литургия и поклонение пред Паметника на жертвите от геноцида над арменския народ. Организаторите призовават по време на възпоменанието да не се използват партийни символи и обозначения.