Архонтите на Несебър и Созопол подписват примирието днес

Туризъм

24-04-2015, 10:21

Снимка:

снимка, архив

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Потомци на бежанци се събират в Созопол

Кметовете на двете общини ще пристигнат по море

Несебър и Созопол отново ще подпишат примирее за война от преди хилядолетия. Гарант ще е Поморие, заради което се е водила войната. Събитието ще започне на Крайбрежната алея в 11.00 часа, където ще бъдат посрещнати кметовете на Несебър и Поморие в качеството им на архонти. Градоначалниците ще пристигнат по вода заедно с председателите на общинските съвети. Те ще бъдат посрещнати от бог Аполон, който след като се убеди в мирните им намерения ще ги съпроводи до свитата на домакина Панайот Рейзи  и посрещачите и заедно ще поведат шествието по Пътя на Примирието.
Мирният договор ще бъде подписан на специално място в близост до храм Св. Св. Кирил и Методий и средновековната аламана по време на тържествена церемония.
Церемонията ще бъде ръководена от бог Аполон, чиято роля ще изпълнява актьорът Юрий Ангелов. Негови помощници в различните епизоди на празничния спектакъл ще бъдат талантливите възпитаници на Националното училище за музикално и сценично изкуство в Бургас, както и най- изисканите созополски кокони.
Гостуващите свити на архонтите от Несебър и Поморие са подготвили подобаващи изненади и очакват с нетърпение историческия момент.
Шеговитата церемония по подписването на мирния договор се чака както от жителите на трите морски общини, така и от летописците на регионални и национални медии. Едно събитие с препратка в далечната история, претворено от съвременните ръководители на Созопол, Поморие и Несебър в празник, се превърна през годините в чакано събитие, с което Южното Черноморие дава знак, че туристическия сезон наближава.