Шанс за първи път да има българин на Джирото

Спорт

24-04-2015, 16:35

Снимка:

Български колоездачен съюз

Автор:

SPORTONLINE.BG

Всичко от Автора

Още по Темата:

90 велосипедисти в планинското колоездене в Шумен

Николай Михайлов може да попадне в селекцията на своя отбор за престижното състезание

България може да има своя първи представител в едно от трите най-големи колоездачни състезания – Обиколката на Италия. Николай Михайлов е с шанс да участва Джирото, в чиято над 100-годишна история досега никога не е имало българин. Той е част от полския „ССС Полковице“ и трябва да се представи добре в започващата в неделя Обиколка на Турция, за да вземе участие в Италия.

През миналата седмица Михайлов вече записа едно историческо постижение, печелейки балканската титла на индивидуалния часовник в Биелина, Босна и Херцеговина.

„Нашият отбор разполага с 26 колоездачи, а на Джирото стартират само 9. Ще подберат тези, които са в най-добрата форма. Едната част от тима ни ще кара в Турция, другата - в Обиколката на Хърватия. Накрая директорът ни ще избере състава за Италия. За да съм аз в него, трябва да карам силно в Турция”, обяви Николай Михайлов, цитиран от "Фокус".

„Както знаете, още няма българин, карал в Джирото, дано аз да съм първият. Заминавам за Турция в петък. Ще се борим за генералното класиране, нямаме амбиции за другите фланелки. Лидер ни е италианецът Давиде Ребелин, който миналата година завърши четвърти. За да гоним добро класиране в генералното, трябва да си пазим силите за етапите, които завършват на изкачване”, продължи Михайлов, който коментира и страхотния си успех на Балканиадата.

„Отидох там, защото целенасочено се готвя за Обиколката на Турция. Бях си в Свиленград и от Българския колоездачен съюз ме поканиха да карам за страната. Това състезание ми беше от полза и на мен. Аз по принцип съм си часовникар, а трасето бе много подходящо за мен. Що се касае до общия старт, то там трасето бе дълго, но напълно равно, което изобщо не ми е по вкуса и финиширах с основната група. Нямаше нито едно изкачване, а на мен не ми е в това силата”, завърши Николай Михайлов.