Кален паркинг вместо зелена поляна

Кварталите „Младост” и „Люлин” пропищяха от нерегламентираните паркинги около метрото

Само допреди няколко години един нерегламентиран паркинг в „Младост” 1 е бил зелена поляна. Промяната в квартала започва с откриването на метростанцията преди шест години.

„Оставят си колите тук, качват се на метрото, стават и заминават. Преди това имаше цветя”, разказа пред bTV Владимир Иванов, който живее в близост. „Цялата кал тук се сваля долу на улицата, на пътеката, която ни свързва нататък с блоковете”, оплака се Ирина Василева.

„Миналата година направихме два паркинга, но те не са достатъчни. Колите са много”, обясни началникът на отдел „Благоустройство и екология" в район „Младост” инж. Снежана Вълкадинова.

Заради недостига вместо Общината, шофьорите си създават нови паркоместа - нерегламентирано.

„Тук на практика е празно пространство, на което така или иначе трябва да се спира, ако общината не го е направила - това е техен проблем. Не е мой”, коментира шофьор, паркирал там.

Парцелът се оказва частен имот и затова Общината не може да налага санкции. „Нямаме право, затова се получава малко парадокс. Сега сме взели някакви мерки. Преди няколко дни закарахме там кашпи”, обясни представителят на Общината инж. Вълкадинова. Ден по-късно мерките на Общината вече не важат, кашпите са отместени.

В „Люлин” пък шофьори използват детска площадка за паркинг. „Лятото даже децата, докато си играеха, ние ги дърпахме и ги пазихме от това да не мине през тях колата”, обясни майката Светозара Точева. „На мен ми каза единия представител, че пет пъти ще си плати глобата и няма да си премести колата. Явно има пари този, който ми отговаря така”, коментира Кева Илиева.

„Изпратих сигнал към съответните органи, т.е. към Столичен инспекторат. Телефоните не си ги вдигат през цялото време”, обясни местен жител.

От Инспектората твърдят, че са наложили над 20 глоби в градинката. „Себетойността на санкциите е от порядъка на 30-40 до 50 лева. Аз не считам, обаче, че повишаването себестойността на глобите ще сработи”, обясни кметът на район „Люлин” Милко Младенов.