Оправиха ямата на булевард „Христофор Колумб”

Ремонтът на съоръжението струваше 160 000 лева

Ремонтът на авариралия колектор под булевард „Христофор Колумб“ приключи успешно. Движението по пътния участък ще бъде възстановено в събота сутринта - на 25 април, информират от "Софийска вода".

Дейността по възстановяването на целостта на съоръжението продължи повече от три седмици, а ремонтът е струвал 160 000 лева.

Като причина за аварията от дружеството изтъкват връзката между стръмен и полегат участък (което е оформено като праг). Вследствие на силата на водата с времето се бе образувал отвор в дъното на канала, през който е изнесена земна маса, открита при плановата проверка на „Софийска вода“.

Екипите срещнали сериозни затруднения при достигане до колектора - много от ревизионните отвори на каскадата са били затрупани още през 70-те години, когато е асфалтиран този участък от пътя. Някои отвори се намериха на около 1 метър под нивото на пътя, други на дълбочина над 2 метра.

По време на Великденските празници две ревизионни шахти бяха изградени до нивото на пътя, за да могат да бъдат достъпни за преглед. Също така беше изпълнен специален отвор с диаметър от 2 м, за да е възможно ефективното доставяне на строителни материали за ремонта на проблемния участък.