Жадните шофьори по-опасни на пътя от пияните

Общество

25-04-2015, 10:23

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Обезводняването води до главоболие, слабост, дезориентираност и немощ

Обезводнените водачи представляват не по-малка опасност на пътя от онези, които сядат зад волана след употреба на алкохол. До такъв неочакван извод са стигнали учени от университета в британския град Лъфбъроу, съобщи The Daily Mail.

Изненадващото заключение на англичаните се основава на двудневни изпитания, в които са взели участие 12 мъже на средна възраст с шофьорски опит минимум две години. Те трябвало да изпълнят стандартни упражнения от изпит за правоспособност.

В първия ден от изследването, в който участниците изпивали по 200 мл вода на всеки час, те допускали средно по 47 грешки. Във втория им давали само по 25 милилитра и броят на неточностите нараснал повече от два пъти - 101. Приблизително по толкова грешки допускали шофьори след употреба на алкохол или тежко недоспиване.

„Обезводняването води до главоболие, слабост, дезориентираност и немощ. Човек се уморява много по-бързо зад волана, концентрацията спада драстично и реакциите се забавят”, обясняват британските учени. „Всички осъждаме управлението на кола в нетрезво състояние, но никой не се замисля как се влошават шофьорските умения при обезводняване”.

От Университета в Лъфбъроу подчертават, че изследването им няма за цел да постави под съмнение опасностите от управлението на автомобил в нетрезво състояние, а само да привлекат вниманието върху още един важен за безопасността по пътищата фактор.