БСП обвини Драгомир Стойнев за провала на „Южен поток” и „Белене”

Политика

25-04-2015, 16:24

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Била му е поискана оставката като зам.-шеф на партията

Съпартийци предприеха мощна атака срещу депутата и бивш енергиен министър в кабинета „Орешарски” Драгомир Стойнев - в негово отсъствие.

На днешния пленум на БСП Явор Куюмджиев неочаквано е поискал оставката на Стойнев като зам.-председател на партията заради „Южен поток”, научи News.bg.

Атаката срещу Стойнев продължил и Румен Овчаров, който също визирал проваления за момента газов проект, като обвинил за това Стойнев.

Припомняме, Драгомир Стойнев стана заместник-председател след оставката на Сергей Станишев и малко преди лидерското място да се заеме от Михаил Миков. Освен това, Стойнев бе и претендент за лидерското място.

По-късно - след края на пленума, никой от участниците в „другарския нож в гърба” срещу Стойнев не си призна, че е посочил името и на ДПС депутата Делян Пеевски, мотивирайки прегрешенията на Стойнев. Официалните изявления по темата бяха съвсем по-деликатни.

„Пленумът се занимава с неща, които не са на дневен ред”, коментира след заседанието Кирил Добрев. „Аз съм убеден, че част от ръководството на тази партия не мисли как да спечели следващите избори, а това как да спечели следващия конгрес”, подчерта социалистът.

По думите му, мотивът за оставката на Драгомир Стойнев на опонентите му била неговата некадърност като министър. „Само да припомня, че този човек с 20 гласа не стана председател на БСП”, коментира още Кирил Добрев.

Той е категоричен, че в случая става въпрос за разчистване на сметки. Тази партия няма никакво желание да се променя, смята още депутатът. Добрев е убеден, че хората, които са на върха на столетницата, искат да останат там до живот.

Евродепутатът Илияна Йотова обясни, че темата за оставката на Драгомир Стойнев щяла да влезе в дневния ред на следващия пленум. Това, което чух като разказ, лично мен ме втрещи, сподели пред медиите тя. Според Йотова, ако поне 1/10 от изнесеното от Явор Куюмджиев е истината, Стойнев сам трябвало да си подаде оставката.

„По негово лично решение е спрян „Южен поток”, стана ясно от коментара на Илияна Йотова. С неговото бездействие пък бил осуетен и проектът АЕЦ „Белене”. В същото време точно в това червените обвинявали опонентите си. Ако кучето е заровено при нас, това наистина е много страшно, сподели евродепутатката. Бившият енергиен министър в кабинета „Орешарски” също щял да бъде изслушан, уточни Йотова.

Румен Овчаров се разграничи от днешния скандал. „Не съм искал никакви оставки”, каза той пред медиите.

Самият Явор Куюмджиев, който поиска „главата” на Драгомир Стойнев, коментира, че настоящият депутат е една от причините БСП да загуби предсрочните избори. Поведението на Стойнев, откакто е депутат, също не отговаряло на стандартите на БСП.

Куюмджиев е недоволен от изказване на Драгомир Стойнев, който подкрепи постигнатото като договорка между кабинета и американските тецове. Това било последната чаша, която преляла чашата на търпението на социалиста.

Куюмджиев отрече пред пленума да е намеквал за обвързаност между Драгомир Стойнев и Делян Пеевски. Стойнев, по мнението му, носел голяма част от вината „Южен поток” да не се случи в България.

Груба грешка било да се остави Европейската комисия да води преговорите с Русия за проекта. В лични разговори нееднократно казвал на Драгомир Стойнев какво трябвало да се случва в енергетиката. Той никога не ме е чувал, сподели социалистът, изтъквайки, че Стойнев можел повече да слуша другарите си. На мен просто ми писна да отговарям за действията на някой друг, каза Явор Куюмджиев. Отказвам да нося отговорност за решенията на Драго Стойнев, обяви той.

Още през 2007 г. ние отворихме кутията на Пандора, успяхме да докажем, че енергетиката може да се оглавява от лаици, от хора, които не разбират нищо и посочихме „правилния път” на опонентите ни, които слагат по ред на номерата случайни хора, които да управляват този изключително тежък сектор, ироничен бе Явор Куюмджиев.

Лидерът на БСП Михаил Миков пък се опита да отклони темата. Той подчерта, че не иска да коментира казаното на закрито заседание на пленума пред медиите. Миков обяснил на съпартийците си, че ще вземе предвид искането за оставка на Драгомир Стойнев и щял да я подложи на много сериозно обсъждане.

Соцлидерът не отговори категорично дали ще има смяна на заместник-председателите и на състава на Изпълнителното бюро на БСП. Миков не вижда връзка между това, което се е случило днес, и факта, че Драгомир Стойнев замалко не оглави партията.