Проверяват произхода на зарзавата по пазари и борси из цялата страна

Парите

26-04-2015, 11:08

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Инспектори плъзнаха по тържищата

Непълно етикетиране и липса на документи за произход са били едни от най-често констатираните нарушения в деня на старта на засилените проверки на Агенцията по безопасност на храните.

По разпореждане на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, ведомството провежда засилени проверки на местата, където се предлагат плодове и зеленчуци в цялата страна - пазари, борси, тържища. Целта е предотвратяване на нелоялни търговски практики, проверка на произхода на плодовете и зеленчуците, придружаващите ги документи за качество, както и коректното етикетиране на стоките и срок на годност.

"При една от проверките на столичен пазар от инспекторите на Областната дирекция по безопасност на храните се установи, че един от търговците няма документи за произход на продаваните от него репички. Продукцията беше възбранена и свалена от продажба. Инспекторите констатираха още непълно етикетитане на продукцията. За нарушения се състави Акт за установяване на административно нарушение на търговеца", съобщиха от ведомството.