Пречиствателна станция за 46 млн. лева заработи в Свиленград

Мисия

26-04-2015, 13:46

Автор:

Стара Загора Утре

Всичко от Автора

Реализацията на проекта ще предотврати загубите на вода и замърсяването на околната средаи ще повиши качеството на водоснабдяването за 18 хиляди души

Новопостроената пречиствателна станция в Свиленград откри премиерът Бойко Борисов. Тя е по проект "Изграждане, реконструкция и модернизация на канализационна мрежа, ПСОВ и водопроводна мрежа в гр. Свиленград".

Проектът е финансиран по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.", а безвъзмездната финансова помощ възлиза на 46 463 012 лв. Реализацията на цялостния проект ще предотврати загубите на вода и замърсяването на околната среда с непречистени канализационни води и ще повиши качеството на водоснабдяването за 18 хиляди души.

"Хвърлят се огромни пари – 46 милиона, които не са влагани никога досега в Свиленград за водоснабдяване и канализация. Те не се виждат, но в същото време 2500 души имат вече канал, имат нова водопроводна система. Кметът е активен по различни европейски прграми и като започне да асфалтира, няма да се налага да подменя инфраструктурата наново”, коментира премиерът Борисов.
Министър-председателят обяви още, че при благоприятни метеорологични условия през тази година АМ "Марица” може да бъде завършена. Премиерът посочи още, че правителството отпусна 800 хил. лева на селските стопани, които претърпяха тежки загуби от бедствията от началото на годината.

Министър-председателят очаква предприетите по-строги мерки в Агенция "Митници” да повишат събираемостта на приходите за годината с над 1.5 млрд. лева, като на този етап митническата аминистрация работи добре.

По отношение на повишения миграционен натиск Бойко Борисов беше категоричен, че работата по границата трябва да се засили, като от утре военнослужещи от Българската армия ще подпомагат силите на "Гранична полиция”. "Каналджиите трябва да бъдат ударени тежко”, категоричен беше премиерът.