Десет събития, които кардинално ще променят света в следващите десет години

Общество

27-04-2015, 09:39

Снимка:

Sims 3

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Полет до Марс, живот на Луната и лов на астероиди

Преди две десетилетия едва ли някой е подозирал за съществуването на последните модели iphone и възможността благодарение на социалната мрежа Facebook да се свържеш с приятел, живеещ на другия край на планетата. Светът се променя и днес все повече хора следят новостите в областта на цифровите технологии и безплатно общуват с приятели и близки на хиляди километри от тях.

Econet.ru предлага списък от десет събития, които ще преобърнат представите ни за света в предстоящите десет години. Някои от тях звучат абсурдно, а други човечеството може да очаква с надежда.

10. Родените сега могат да доживеят до 150 години
През 1850 година средната продължителност на човешкия живот е била 43 години. Днес тя е 80, а има хора, които надживяват 100-ия си юбилей. Учените твърдят, че скоро хората ще могат да живеят до 150 години. Един от решаващите фактори са постиженията в медицината. Сред тях са възможностите за отглеждане на органи от стволови клетки, генната терапия на заболяванията и 3D принтерите, способни да продуцират части на човешкото тяло. Звучи фантастично. Някои вярват, че скоро ще бъде възможно избягването на смъртта. Това вече наистина е фантастика.

9. Възстановяване зрението на слепите
Учените твърдят, че благодарение на стволовите клетки може да се подобри зрението, както и да се върне зрението на слепите. Проведени са експерименти, в които са участвали 18 души, при повече от половината от които зрението действително се е подобрило. Тези хора са страдали от заболявания на очите, като са изгубили на практика зрението си напълно. Надежда да възстановят здравето си и да се избавят от дефекта имат и глухите пациенти.

8. В САЩ ще отменят пенса
По всяка вероятност САЩ ще последват опита на Канада и ще се избавят от дребните монети, тъй като вложеното за изработката на пенсове е повече от стойността им. Освен това няма стоки, които биха могли да се купят за пенсове. От друга страна новината за отмяната на дребните монети плаши всички.

7. Автомобилът на автопилот е реален
Компанията Google в последно време се е заела с разработката на автопилот за автомобили. Специалистите твърдят, че скоро компютър ще управлява автомобили, изключвайки контрола на човека. Първите прототипи вероятно ще се появят на изложенията през 2019 година. Такъв автомобил ще може да изминава 700 000 мили без аварии. В сравнение с броя на авариите в резултат от човешки грешки, това е сериозна заявка. Но засега това е само на теория, все още съществуват нерешени проблеми. Например, дали е възможна авария между два самоуправляващи се автомобила - как да се определи кой е виновен за аварията; необходими ли са права на водача на превозното средство, ако той не го управлява; ще има ли закон, който да ограничава действията на човека, намиращ се в самоуправляващия се автомобил.

6. Неврокомпютърен интерфейс
Днес в телефоните са активирани много функции, които могат да се управляват с гласа или с тачскрин. А ако всичко бъде по-просто и управляването на функциите става със силата на мисълта? Звучи странно, но учените вече работят над тази задача и се опитват да създадат неврокомпютърен интерфейс с възможности, по-големи от простото превключване на телевизионни канали и игри. С помощта на електрически сигнали, постъпващи от мозъка, парализираният човек ще може да изяде блокче шоколад с ръка, която се управлява от силата на мисълта. Такива хора ще получат повече свобода. Вече има роботи, които учените управляват със силата на мисълта. Ако всичко върви добре, то това събитие ще има революционно значение и кардинално ще промени света.

5. Активна телевизия
Възрастните хора все още си спомнят времето, когато са могли да гледат любимия си сериал или футболен мач, само когато са пред телевизора или на запис с помощта на плеър. Благодарение на DVR, Netfliks и You Tube възможностите стават много повече. Новите технологии позволяват да се управлява телевизията и да избираме какво и кога да гледаме, тъй като посочените програми сами ще се запишат на създадения от нас самите канал.

4. Промяна на цвета на очите
В момента се провеждат изпитания на тази технология на ниво безопасност. В действителност е възможно само кафявите очи да се променят в сини. Процедурата се осъществява с помощта на лазер, който премахва ненужния пигмент. Изглежда просто. Истината е, че априори всички сме синеоки, но очите на някои хора, благодарение на меланина, придобиват друг цвят. Когато завършат всички тестове, то стойността на процедурата ще е 5000 долара.

3. Човекът ще се върне на Луната, за да остане там завинаги
NASA заяви, че до края на следващото десетилетие астронавти отново ще кацнат на Луната, за да изследват повърхността й, с намерението да останат там. Учените планират да започнат застрояване на Луната с цел да създадат площадка за осъществяването на полет до Марс и по-далеч. Предвижда се изграждането на космически апарат, който да е по-комфортен от сега съществуващите и да може да се използва поне 10 пъти. Подобен кораб не само ще може да превозва хора на Луната и Марс, а също така ще доставя товари в Международната космическа станция. След усвояването на Луната екипите ще могат да остават там до 6 месеца. Досега това беше възможно в продължение на 5-7 дни.

2. Лов на астероиди
Сега изследванията на NASA са насочени към разработването на методи, с които ще могат да изменят траекторията на приближаващ се към Земята астероид, насочвайки го в орбитата на Луната, за да може да бъде изучаван по-лесно. Това би допринесло за спасяването на Земята от катастрофи. Разработват се два метода. Според първия астероидът ще бъде насочен към огромен надуваем ръкав, а при втория се предвижда откъсването на малки парченца от астероида с ръцете на робот. Изучаването на състава на астероида е особено важно за учените, тъй като те ще могат да намерят начини за оцеляването на човечеството в космоса. Освен това интересът на работещите в тази област е насочен към възможностите за добиване на полезни изкопаеми (водород, кислород, вода или дори гориво за ракетите) от астероидите.

1. Хора ще полетят към Марс
Съвсем неотдавна полетът до Луната беше от света на фантастиката, а сега човечеството се е насочило към Марс. Да се достигне Червената планета е трудно осъществима задача - тя не се ограничава само с извеждането на ракетата в орбитата на Земята. Пътуването до Марс ще продължи 9 месеца и екипажът ще се нуждае от гориво, храна, кислород, вода и много други неща. Но навярно бъдещата платформа на Луната за полета до Марс ще помогне в подготовката на астронавтите за дългото пътешествие.