Първо детско в Бургас пълно с деца "лекувани" по интернет

Животът

27-04-2015, 10:10

Снимка:

снимка, МБАЛ- Бургас

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Училищните автобуси разболяват децата

2000 пациенти годишно минават пред отделението на бургаската болница

Лечение по интернет, лекари, консултиращи в мрежата и грижа за децата, по съвети от форумите, могат до доведат до усложнения при много заболявания, твърди началникът на Първо детско отделение в Бургаската болница д-р Борис Ангелов.

В отделението му годишно минават по 2000 пациенти от 3-дневна до 2-годишна възраст, по изключение и до 18-години.

Пробемът, е че все по-често там  постъпват деца след опит на родителите им за лечение по интернет, вече с усложнения. "Това е безотговорно, носи риск за живота на децата и впоследствие затруднява адекватното ни лечение. Годишно през отделението минават повече от 2000 деца. Същата ситуация касае и Второ педиатрично отделение, което ни прави най-натоварените отделения в Бургаска област", коментира д-р Ангелов.

Според него причината за нарастналия брой пациенти е комплексна. Бургас е предпочитан за живот и населението се е увеличило многократно. През летния сезон е активен курортен център. В града има още две детски отделения, но частни, със същото ниво на компетентност. Въпреки това спешните случаи, тежко болни деца и такива с усложнения, пристигат в бургаската болница.  Това е и заради денонощно разположение са лекари от други специалности.

"Не можем да избираме своите пациенти и да ги пращаме в други болници. Всичко това прави отделението предпочитано от информираните родители, въпреки наличната възможност за избор. Критерий за качеството на лечението в развитите държави е % детска смъртност. В отделението през последните 4-5 години той е 0", каза още д-р Ангелов.