Кметове от Сатовча пазят ниви от добитъка

Забранено е свободното пускане на животни

И кметовете на населените места в община Сатовча ще следят за опазването на нивите от домашни животни, съобщава standartnews.com. Общинският управник Арбен Мименов издаде заповед, с която забрани свободното пашуване по ливадите и засетите и подготвени за сеитба земеделски земи. „Целта е да се предотвратят щети на селскостопанското имущество, да се опазят общинските зелени площи и декоративната растителност. Забраних пускането на всякакъв вид добитък в селскостопанските земи, както и свободното им пашуване в тях. Забраната е валидна до приключване на селскостопанската година", заяви кметът Арбен Мименов.

Не бива да се допуска пашуването на добитъка по площадките, парковете и градините в общината. Управниците на селищата имат задължението не само да уведомят населението, но да организират и участват в опазването на селскостопанското имущество на територията на съответното кметство. При констатирани нарушения кметовете на населени  места се задължават да издирят нарушителите и наложат необходимата санкция за неспазване на разпоредбата. Трябва да предприемат и необходимите мерки по възстановяването на нанесените вреди.

Полицията ще подпомага дейността на селските управници при изпълнението на служебните им задължения по прилагането на заповедта.