Увеличават се трудовите злополуки в областта

28 април -Световен ден за безопасност и здраве при работа

В Добричкия регион трудовите злополуки се увеличават като през 2014-а шест случая са завършили трагично при един загинал работник за предходната година, съобщи новоназначеният директор на Областната инспекция по труда Маргарита Антонова на пресконференция днес. Поводът бе утрешния Световен ден за безопасност и здраве при работа.

В Тервел работник намира смъртта си в изкоп, друг е притиснат от поточна линия, в Шабла мъж е ударен от машина, служител на фирма, регистрирана в региона, загива при изграждане на ветроенергиен парк в чужбина - са сред случаите с жертви. От регистрираните 70 трудови
злополуки за миналата година най-много са възникнали в строителството, растениевъдството, животновъдството, ресторантьорството, добива на руди, поясни директорът на инспекцията.
Работодателите в Добричка област изключително често нарушават правото на 8-часов работен ден, заяви регионалният лидер на КНСБ Гинка Василева на пресконференция. По думите й масова практика е в предприятия да се работи и в събота и неделя, в дни на празници като "нормата" на разрешените от закона 150 часа извънреден труд за година се достига още към август-септември.
В Световния ден за безопасност и здраве при работа в храма "Свети Георги" в Добрич ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите работници.