Лекарите от „Св. Иван Рилски” излязоха на протест

Медиците недоволстват срещу сливането им с Александровска болница

Лекарите и медицинските работници от Университетската болница „Свети Иван Рилски" отново излязоха на протест в защита на уволнения си директор, съобщава БНР. Те се противопоставят и на плановете за сливането на клиниката им с Александровска болница. Медиците искат обяснения за уволнението на шефа си - д-р Дечо Дечев.

Припомняме, д-р Дечо Дечев бе освободен от съвета на директорите на УМБАЛ „Св. Иван Рилски". Протоколът за освобождаването е подписан от министър Петър Москов на 23 април 2015 година. Решението е част от започналата процедура по сливане на УМБАЛ „Св. Иван Рилски" и УМБАЛ „Александровска", което цели оптимизация на административното управление на новата структура, уточниха от здравното министерство.

За изпълняващ длъжността директор на „Св. Иван Рилски" е определена д-р Мариета Райкова. До сега тя е била заместничка на Дечев.

Тази сутрин до премиера Бойко Борисов и здравния министър д-р Петър Москов е внесена декларация от Национален синдикат „Защита". В нея се настоява Борисов спешно да се намеси и да съдейства „да бъдат спрени разрушителните действия на министъра на здравеопазването". В декларацията се настоява още да не се допуска погубването на едно от малкото печеливши държавни лечебни заведения, каквото е болница „Св. Иван Рилски".