Спряха реимунизациите! Има ваксини само за два месеца

Наличните 4-, 5- и 6-валентни ваксини ще стигнат само за първична имунизация на бебета

Личните лекари и педиатрите са предупредени да спрат реимунизациите. Причината е, че количествата ваксини, с които разполага Министерство на здравеопазването, ще стигнат за следващите два месеца. Информацията бе потвърдена от здравното ведомство, съобщи БНР.

Наличните 4-, 5- и 6-валентни ваксини ще стигнат само за първична имунизация на бебета. Преди месец е била обявена обществена поръчка, но на нея кандидати не са се явили. До две седмици ще бъде обявена нова обществена поръчка и ако отново не се яви производител, ще се мине към директно договаряне, обясниха от Здравното министерство.

Припомняме, през лятото на миналата година се разрази скандал, тъй като търговете за доставка на ваксини за новородени се провалиха заради бюрократични неуредици. Това се случи паралелно с промяна в имунизационния календар, когато бебетата трябваше да започнат да се имунизират срещу 6 заболявания, а не както досега - срещу 5. Това доведе до хаос и в реимунизациите на по-големите деца.

Иронията е, че липсата на ваксини се случва в рамките на Европейската имунизационна седмица, която Министерството на здравеопазването отбелязва. На сайта си ведомството е публикувало разяснителен текст за отбелязването на тази седмица.

В него се казва като позиция, споделяна от МЗ:

"През настоящия 21-ви век всяко дете има правото да живее без опасността от заразни болести, от които може да се предпази чрез ваксиниране...

Усилията трябва да се насочат към създаване на възможност всяко дете да бъде имунизирано чрез улесняване на достъпа до здравните структури, които предоставят тази услуга, осигуряване на безплатно имунизиране за социално слабите и трудно достъпните групи от населението, предоставяне на необходимата научна информация и обучение на медицинския персонал, извършващ имунизациите и широка обществена, включително медийна подкрепа.

Имунизациите трябва да се превърнат в рутинен и непрекъснат процес, защото само тогава ползата от тях е не само за отделния индивид, предпазен от опасно заразно заболяване, а и за цялото общество. Имунизирането е високо специализирана дейност, към която всяка държава трябва да подходи отговорно и съобразно собствената ситуация да осигури максимално добра среда за развитие на имунопрофилактиката и за достигане на водещите имунизационни практики, снабдяването с качествени ваксини, изграждането на система за мониторинг на имунизациите и на хладилната верига и т.н."