Три общински дружества отчитат печалба за 2014 година

Мисия Добрич

28-04-2015, 17:40

Снимка:

© Dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

И Община Добрич се включи в инициативата „Мениджър за един ден“

Останалите пет са на загуба

Три от общо 8 дружества в Добрич със 100% общинско участие са приключили 2014 година с печалба. Отчетите за финансово-икономическото състояние на дружествата бяха приети на заседание на Общинския съвет. Печалба имат Центърът за психично здраве, "Жилфонд инвест" и "Столове". На загуба са приключили годината ДКЦ-2, "Комуналефект", "Автобусен транспорт", "Тролейбусен транспорт" и дружеството в ликвидация ПФК "Добруджа", информира Дарик радио.

Центърът за психично здраве "Д-р П. Станчев" отчита печалба от 48 000 лева. По  искане на управителят д-р Наталия Борисова дружеството беше освободено от внасяне на дивидент, за да може да използва средствата за погасяване на вноски по договор за саниране на сградата на здравното заведение.

"Жилфонд инвест" ЕООД с управител Илия Михайлов също приключва годината с печалба. Тя е в размер на 55 000 лева. Половината от сумата ще се внесе като дивидент в общинската хазна, а останалата част ще се използва за купуване на дълготрайни материални активи. От отчета става ясно, че основният проблем на „Жилфонд инвест” е събирането на наеми и производните такси към тях. Срещу дружеството има заведено дело от ВиК за 232 740 лева, което не е приключило.

"Столове"ЕООД с управител Атанас Атанасов отчита за 2014 година печалба от 9 000 лева, половината от която ще бъде за дивидент, а останалата сума ще остане във фирмата като общи резерви. В отчета на дружеството се посочва, че миналата година то е направило допълнителен разход заради наложилия се основен ремонт на ученическия стол на Хуманитарна гимназия, който пострада сериозно при наводнението през юни.

ДКЦ-2 с управител д-р Валери Веселинов приключва 2014 година със загуба от 176 000 лева. Непокритата загуба от минали години е 779 000 лева. Основната причина за влошаване на състоянието на дружеството е недостигът на финансови средства и съществуващите задължения към банки, доставчици и най-вече към НАП. Натрупаната загуба към края на 2014 година е 47.50% от капитала. В резултата на редовното плащане по банковите кредити и към доставчиците в бъдеще повече средства ще бъдат пренасочвани за покриване на задълженията към НАП. Дългосрочната цел на дружеството е привличане на липсващи специалисти за дефицитни специалности и разкриване на нови дейности основно във физиотерапията и купуване на апаратура за изпълнението им.

"Комуналефект"ЕООД с управител Светлозар Славов отчита загуба в размер на 176 000 лева, при загуба от 44 000 лева за предходната година. Зам.-кметът по икономическо развитие Надежда Петкова посочи обаче, че независимо от отрицателния финансов резултат дружеството е стабилно и ресурсно обезпечено. Реализираната голяма загуба има временен, конюнктурен характер. Тя се дължи на съдебно дело за пожар при депото край село Богдан, при което дружеството е осъдено да плати 157 000 лева.

"Автобусен транспорт" ЕООД с временен  управител  Росен Русев приключва 2014 със загуба от 10 000 лева, което е 88.64% по-малко спрямо предходната година, когато загубите са били 88 000 лева. Предстои дружеството да подпише лизингов договор за покупка на 1 нов  автобус.

Фирма "Тролейбусен транспорт" с временен управител Росен Русев е упражнявала дейност до средата на годината, след което влезе в сила новата транспортна схема в Добрич и тролейбусния транспорт в града беше спрян. За 2014 година е отчетена загуба от 344 000 лева. Задълженията на дружеството са в размер на 588 000 лева, основната част от тях 553 000 са към НАП.

ПФК "Добруджа" е дружество обявено в ликвидация с решение на Общинския съвет от юни 2010 година. Ликвидатор е Галин Гинков. За 2014 година се отчита загуба от ликвидацията в размер на 16000 лева. Във внесения в Общински съвет отчет се посочва, че все още продължава производството по съдебно дело  срещу „КЛЦ - Трейд”ЕООД и Роман Георгиев, заведено преди датата на ликвидацията относно неразплатени задължения към трети страни след датата на продажба на акциите на дружеството. След приключване на съдебните дела предстои дружеството да бъде заличено в Агенцията по вписванията.