Иран задържа кораб в Персийския залив, има български моряци

Свят

29-04-2015, 06:19

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Корабът „Мерск Тигрис“ плавал към иранския остров Ларак, капитанът е българин

Корабът „Тигрис", който вчера беше задържан в Ормузкия пролив от пет ирански кораба, е под командването на български капитан, съобщи AFP с позоваване на иранската държавна телевизия.
Плавателният съд е собственост на датската компания „Маерск". На борда на „Тигрис", плаващ под флага на Маршаловите острови, има моряци от Великобритания, България, Мианмар и Румъния.

По-рано беше съобщено, че корабът е бил пленен в Персийския залив, след като патрулни катери са произвели предупредителни изстрели и са го отвели в ирански води.

По-късно иранската страна обяви, че „Тигрис" е заловен в ирански води, но впоследствие информацията беше коригирана, като беше обяснено, че причина за задържането са неуредени финансови проблеми с ирански пристанища.

Според информация на Пентагона, цитирана от „Ройтерс", американски самолети и разрушител наблюдават ситуацията, след като задържаният кораб е подал сигнал за бедствие.

По-рано притежаваната от Саудитска Арабия телевизия „Ал Арабия" съобщи, че ирански сили са открили огън и са задържали американски товарен кораб с 34 американски войници на борда, като го отвели в иранското пристанище Бандар Абас. Но от Пентагона опровергаха информацията, като посочиха, че на борда не е имало американски граждани.