Мелиад Фара и Хасан ел Хадж са атентаторите на летището

Те са включени в „черния списък” на САЩ

Появиха се нови разкрития за атентата на летище Бургас преди близо 3 години, при който загинаха 7 души, а много други бяха ранени.  САЩ посочиха поименно и включиха в черния си списък предполагаемите извършители на атентата от юли 2012 година, който беше насочен срещу израелски туристи в България и за който бе обвинено ливанското шиитско движение „Хизбулла“.
В американския списък с терористи са включени Мелиад Фара и Хасан ел Хадж, които през юли 2013 година бяха идентифицирани от българските власти като извършители на атаката в Бургас. Двамата са с ливански произход, но единият има австралийско, а другият – канадско гражданство. Смята се, че те са членове на въоръженото крило на „Хизбулла“, предава АФП, цитирана от Burgasnews.
Държавният департамент на САЩ определи Мелиад Фара и Хасан ел Хадж като „международни терористи“, замрази всички техни евентуални авоари в САЩ и забрани на американски физически и юридически лица да търгуват с тях. Вашингтон предполага, че двамата се намират в Ливан.
Три държави са предупредили службите за сигурност, че има реална заплаха за нов терористичен акт в България. Информацията е, че се готви атентат на място, където постоянно има много хора, като метрото в София или в някой от моловете в страната. Най-вероятно мишена е столицата, но опасност има и във всеки друг голям град. По стратегическите обекти, които евентуално могат да бъдат атакувани, като летища, жп гари и пристанища, служителите са инструктирани за повишено внимание към подозрителни лица, както и за багажи и предмети, оставени без надзор.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен