Парадът за Гергьовден ще премине без военна техника

Общество

29-04-2015, 10:43

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В честването на празника на Българската армия ще се включат едва около 600 военнослужещи

Без военна техника ще премине тазгодишният парад за Гергьовден, когато се чества празникът на Българската армия. Днес започват тренировките за събитието.

Военните ще репетират тази сутрин пред Националния исторически музей (НИМ), а по-късно и пред паметника на Незнайния воин и на площад „Княз Александър І” пред БНБ, съобщи „Монитор”.

Духовите оркестри пък ще проведат генералната си репетиция на 4 май в зала „Арена Армеец”.

Явно заради недостига на средства и проблемите с поддръжката на въоръжението ни, по жълтите павета на 6 май не само че няма да премине нито един танк или каквато и да било бронирана машина, а ниско над центъра на София ще прелети само един хеликоптер Ми-17, който ще развее родния трибагреник.

За разлика от последните години, дори компания няма да му правят вертолети „Кугър”.

За парада през 2014 г. армията беше планирала участие и на бойни самолети, включително на изтребители МиГ-29, но събралите се на площад „Княз Александър І” хора и тогава останаха разочаровани, тъй като машините така и не литнаха. Обяснението беше, че имало облаци.

По традиция и тази година по жълтите павета марширувайки ще преминат войници от различните видове войски – от десантчици до рейнджъри, участващи в мисии зад граница.

В парада ще се включат обаче едва около 600 военнослужещи. На площада крак ще набиват представители на Националната гвардейска част, Военна академия „Г. С. Раковски”, Сухопътните войски, ВВС, ВМС, Съвместното командване на силите, Националния военен университет-Велико Търново.

След като Консултативният съвет за национална сигурност при президента излезе в понеделник с позиция, според която парите за отбрана трябва да започнат да се увеличават от 2016 г. и стана ясно, че проектът за закупуване на нов тип изтребител засега се отлага, вчера бившият началник на Генералния щаб на Българската армия и настоящ шеф на военната комисията в Народното събрание Михо Михов се обяви за актуализация на бюджета при възможност още в края на 2015 г.

Той предупреди за „Фокус”, че в противен случай не могат да бъдат гарантирани дори заплатите на военнослужещите. Според Михов, има опасност армията ни да изпадне в колапс.