Не е възможно 16-годишните да гласуват, според юристи

Политика

29-04-2015, 11:22

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Депутат предлага и 16-годишни да гласуват

По Конституция избирателното право е ограничено с минимална възраст 18 години

Правото на 16-годишните да гласуват е конституционен въпрос. Това стана ясно от коментара в кулоарите на Народното събрание на депутата от ДПС Четин Казак по повод идеята на депутата от ГЕРБ Георги Андонов децата, навършили 16 години, също да имат право на вот.
По Конституция избирателното право е ограничено с минимална възраст 18 години. За да се свали тази възраст, трябва да се промени Конституцията, подчерта той. Промяната нямало да стане факт само с изменения в изборното законодателство. Казак очаква повече аргументация за предложението на Андонов.

И по Конвенцията за закрила на детето индивидът не е достатъчно зрял до навършване на 18-годишна възраст.

„Не виждам защо точно сега трябва да се поставя този въпрос”, коментира Четин Казак. Сега било време, по думите му, законотворците да усъвършенстват Изборния кодекс в контекста на местните избори.

„От правно-формална страна е невъзможно 16-годишните българи да имат право да гласуват”. Това обясни пред журналисти председателят на парламентарната правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов по повод екзотичната идея на неговия съпартиец Георги Андонов.

Кирилов подчерта, че предложението на Андонов и 16-годишните да могат да гласуват е негово лично мнение, но правно е невъзможно. „Касае се за конституционно изискване”, посочи народният представител и напомни, че сега в Конституцията е записано – „лицата, имащи право на глас, са правоспособни граждани, навършили 18 години”.

„Към момента не мисля, че би могло да се коментира въобще в каквато и ситуация промяна на този конституционен текст”, отсече Кирилов.

Все пак обаче той откри и разумно „зрънце” в идеята на Андонов, а именно партиите да общуват повече с младите хора, за да може впоследствие те да имат отношение към политическите процеси в държавата и активно да си упражняват правото на глас.