11-а нарколаборатория беше разбита в Сливен

Крими

29-04-2015, 14:57

Снимка:

Пресцентър на МВР

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Задържани са 7, един е с постоянна мярка за неотклонение

При спецакция в Сливен е разкрита лаборатория за производство на синтетичен наркотик, това заяви днес пред журналисти старши комисар Чавдар Божурски директор на ОДМВР-Сливен. Тя е поредната 11 за последните 18 месеца.

За този период на съд са изпратени 124 досъдебни производства, което е 83% от регистрираните престъпления, регистрирани са 150 случая на притежание на наркотични вещества. За притежание и разпространение са задържани 127 лица. Чавдар Божурски уточни, че за този период са иззети 70 кг. канабис, близо килограм метамфетамин и 11,5 кг. хероин.Той обясни, че по-голяма част от лабораториите за производство на синтетичен наркотик са мобилни, което е свързано с повече усилия и време за тяхното установяване и документиране.

В хода на специализирана операция, проведена под надзора на Окръжна прокуратура-Сливен по линия „Наркотици”, проведена от 20 до 26 април в Сливен е установена дейността на една мобилна лаборатория. Седем са задържани в хода на операцията за притежание и разпространение на наркотични вещества.

Постоянна мярка „задържане под стража” е наложена на криминално проявения В.И.(26г.) от Сливен. В жилището, което той обитава в сливенския кв.”Дружба”, са намерени и иззети около 2 грама метамфетамин, 6 броя таблетки с лого, които при направения полеви тест реагират на амфетамин, иззети са предмети, химически вещества и медикаменти, необходими при производството на наркотик и парични сума в размер на 650 евро и 4200 лева.
Само за миналата седмица са извършени 66 проверки в районите на учебни заведения, извършени са и 26 проверки на различни обекти във връзка с контрола и противодействието на престъпленията, свързани с притежание и разпространение на наркотични вещества в град Сливен. Проверени са общо 372 лица и 77 автомобила. Трима за задържани за притежание на марихуана. В центъра на град Сливен е задържан мъж с 4 броя полиетиленови плика, съдържащи около 8 грама метамфетамин и 2 броя полиетиленови пликчета с около 5 грама канабис. По същото време при операция в Нова Загора е задържан 18-годишен младеж за притежание на канабис. За седмица са образувани 6 досъдебни производства, от които 2 бързи само по линия „Наркотици”.

Заместник окръжният прокурор Веселин Гангалов подчерта, че работата по линия „Наркотици” е приоритетна за прокуратурата и полицията в Сливен. За седмица са образувани 6 досъдебни производства, от които 2 бързи. Гангалов отбеляза, че за притежание и разпространение на наркотични вещества в окръжна и районна прокуратура в Сливен, за последните 18 месеца, са образувани 72 досъдебни производства. 65 от тях са приключени и внесени в съда с обвинителен акт. В заключение похвали сръчността и добрата работата на разследващите и категорично заяви, че продължават съвместните усилия, насочени към ефективното противодействие на производството и разпространението на наркотични вещества.