Трусът в Непал промени оста на въртене на Земята

Общество

30-04-2015, 06:33

Снимка:

bnt.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От всички няколко хиляди катастрофални земетресения в историята на човечеството, успешно са прогнозирани само десетина

Сеизмологът проф. Емил Ботев пред в. "24 часа".

Проф. Емил Ботев е завършил физика в Софийския университет през 1979 г.   Оттогава работи в Геофизичния институт на БАН. - Заместник-директор е в периода от 2002 до 2006 година. В момента ръководи департамента по сеизмология на в Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН

- Проф. Ботев, какво отключи трагедията в Непал?

- В Катманду и околностите в скоро време може да преброят 10 000 жертви. Градът е разположен в предпланински масив на юг от Хималайската верига, която е в посока изток-запад. Разположената на юг Индийска континентална плоча се подхлъзва под Предхималайския масив, където е разположен Катманду. Малко по̀ на север започват стръмните върхове на Хималайската верига.

За последните няколко милиона години индийският континент се подпъхва под азиатския. Сега всъщност сме в етапа на чиста колизия между Индийската и Азиатската континентална

плоча. Получава се така, че Хималайската верига и Предхималайският масив възсядат Индийската плоча. В случая е сработил само един сегмент от тази Предхималайска разломна мегаструктура. Сегментът е с дължина 150 км и ширина 50 километра. Дължината е посока изток-запад, ширината - север-юг. В единия край на този сработил разломен сегмент е разположен Катманду. По време на земетресението ръбът на Тибетското плато се е преместило 3 метра на юг. Това преместване на огромните маси води теоретично до промяна в части от микросекундата в оста на въртене на Земята. Отместването дава малко забавяне в периода на въртене. По-малко от микросекунда е забавено въртенето около земната ос. Такива явления са ежемесечни заради приливите и отливите. От време на време се добавят микросекунди за уточняване на периода на въртене. Това няма практическо отношение към живота на планетата.

- Можеше ли да няма толкова жертви, сеизмолози малко преди това са предсказали опасността?

- Преди земетресението е имало работно съвещание на френска група сеизмолози. Колегите работят там, защото движенията на Индийската спрямо Хималайската плоча са 40 мм противостоящи едно спрямо друго средногодишно. Ако трябва да ги сравним с нашата страна, тук са 1-2 мм средно за територията на България. Само в Струмската зона, където е мощното огнище около Кресна, движенията са 3-4 мм. В Тихия океан отместванията на огромните плочи достигат 80-100 мм.

Хората знаят, че в Непал се извършват движения, които натрупват големи напрежения. Съществува статистиката, че през 70-80 г. стават земетресения с магнитуд над 7. Последното с 8,2 по Рихтер е било през 1934 г. Затова се предполага, че в най-скоро време трябва да се случи поредното земетресение с магнитуд над 7. На това работно съвещание сеизмолозите са казали, че земетресението ще се случи в близките години, тъй като се наблюдава увеличаване на противодействащите отмествания на двете плочи. Няма обаче оперативна прогноза, която да гарантира, че в рамките на седмица или до няколко дни задължително ще има земетресение. То няма как да бъде предотвратено.

- Имам предвид евакуация на хората.

- От всички няколко хиляди катастрофални земетресения, които са се случили в историята на човечеството, откакто има документация, досега са прогнозирани успешно само десетина.

Повечето са в Китайл Не при всички хората са изведени и не всички са се случили в точния период на предсказание. Ефекти за предотвратяване на жертвите има, но в много малък процент от случаите в световен мащаб. В последните години няма такъв пример. Китайците имат по-голям успех, защото провеждат широк спектър и от краткосрочни наблюдения на повърхността. В Непал са се провеждали наблюдения на средносрочни предвестници, каквито представляват отместванията на повърхността.

- Станцията ни на Витоша регистрира ли земетресението в Непал както другите катастрофални трусове от последните 10-ина години - индийското през 2004 г., в Хаити и Чили през 2010 г. и Фукушима през 2011 г.?

- Всички земетресения с магнитуд 5-5,5 се регистрират слабо на Витоша. Това с магнитуд близо 8 е записано прекрасно. Записът продължи 3-4 часа. При земетресение с такава сила се променят планетарните стойности. Възбуждат се различни по период сеизмични зони, които се регистрират от чувствителните станции по целия свят. На станцията ни на Витоша увеличението е повече от 100 хиляди пъти.

- След като записът на Витоша е толкова дълъг и ясен, значи ли, че и тук има някаква повишена активност? Може ли трусът в Непал да провокира трус и у нас?

- Вълнообразни хармонични движения би могло да се регистрират и на повърхността на човешката кожа при по-чувствителна апаратура. Това не са структуроразрушаващи движения. По принцип сериозно въздействие върху територията на нашата страна не може да се реализира от епицентър на по-голямо разстояние от 300-400 километра. Трус с магнитуд 8, да кажем, и то ако е дълбок, може да ни засегне, но не по начин, по който да доведе до сериозни последствия. Най-опасни са локалните земетръсни прояви, каквато бе и в района на Катманду, обикновено вторичните трусове при тях са хиляди.

Същото важи и за България - тук сме уязвими за локални земетресения предвид нашите сеизмични зони и разположените непросредствено до нас. С по-сериозно въздействие от външните източници е Вранчанската. Да напомним, че земетресението на 4 март 1977 г. отне 125 живота в Свищов, макар и главно поради човешки грешки. 

- Каква е моментната сеизмична ситуация у нас?

- За наша радост, като че ли тук отдавна сме реализирали натрупаните със столетия напрежения Средната повторяемост на земетресенията с магнитуд 7 и нагоре у нас е 250 години, при това средно за територията на цялата страна. Но не е коректно да се смята така, тъй като генезисът зависи от конкретните сеизмични зони. У нас те са 6 и като ги вземем поотделно, се превръщат в хиляди години. Най-опасните сеизмични зони са Струмската в Югозападна България и Маришката в Централна България. На двете места сме извършвали полеви дейности в голяма дълбочина, за да проследяваме земекорните слоеве. За последните 10 хил. години в единия случай установяваме 4 земетресения с магнитуд, по-голям от 7, а в другия случай - 3. Това значи, че повторяемостта на катастрофалните земетресения тук е на 2000-3000 години. Десетки пъти по-бавно става натрупването на напрежението в сравнение с Непал. Горе-долу така е и в сравнение с Гърция и Западна Турция, където скоростите на преместването на повърхността достигат 30-35 мм.

- Не ви ли командирова ръководството на БАН в Непал?

- Е, ако ще се харчат пари, по-добре е да са за аварийно-възстановителните дейности. Дано там нещата са по-късметлийски.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен