Около 3 милиона българи живеят с до 360 лева на месец

Портфейл

30-04-2015, 11:54

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Над половината домакинства живеят с 64% от необходимите средства за издръжката на живот

Около 3 милиона са българите, които живеят със средства до размера на минималната работна заплата, която е 360 лева. Това заяви Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, цитирана от БНР.

Над 50% от домакинствата в страната живеят с 64% от необходимите средства за издръжката на живота. Това означава, че те са принудени да се самоограничават в разходите си, обясни Иванова.

Средните стойности на необходимата издръжка на живот се запазват на същите нива спрямо миналата година. Това показват данните от първото тримесечно изследване за 2015 г. Наблюдава се и увеличаване на броя на хората, които живеят под необходимия праг за издръжка.

Спрямо първото тримесечие на миналата година има задържане на нивата на издръжката на живот.

Експертите от КНСБ отнасят издръжката на живот за първото тримесечие към данните за четвъртото тримесечие на миналата година. Така се получава лек ръст на хората, които се издържат над издръжката на живота. Виолета Иванова обясни, че това от една страна може да бъде положителна индикация, но доколко този процес има конюнктурен характер или се обяснява от нарастването на доходите в края на годината в резултат на допълнителните плащания, може да се анализира със следващите периодични изследвания.

Виолета Иванова коментира, че има леки колебания, но те се дължали основно на сезонния характер на пресните зеленчуци и плодове. Зеленчуците в последните месеци поскъпнаха, като Иванова прогнозира, че през празничните дни отново ще купуваме пресни зеленчуци на значително по-високи цени спрямо миналата година.

При нехранителните стоки все още се запазва низходящата тенденция. По думите на експерта, това основно се дължи на международните цени на петрола в края на миналата и началото на тази година. Те са довели до по-ниски средни цени в транспортния сектор и логистиката, обобщи Виолета Иванова.