Преди голямото пътуване – София по-затапена от всякога

Няколко идеи от къде да минем, за да избегнем задръстванията

Поглед към входно-изходните артерии на София днес, когато се очаква да започне голямото пътуване на столичани, заради трите почивни дни, показва, че на най-натоварените от тях има ремонти. Най-драматична е ситуацията за излизащите от източната част на града, по посока на магистралите „Хемус” и „Тракия”, предупреждава „Дневник”.

Към започналият на 20 април ремонт на булевард "Цариградско шосе", в участъка от ул. "Димитър Пешев" до Околовръстния път на София, се добави и стеснение на "Ботевградско шосе" непосредствено преди околовръстното шосе, заради изграждането на кръстовище с бъдещата Северна тангента.

Така "Ботевградско шосе" отпада, като алтернатива на "Цариградско шосе" и ще се затрудни излизането в посока магистрала "Хемус" и Подбалканския път. При тази ситуация, за изход от града в посока Изток, може да се използва булевард "България", а след това "Околовръстното". Този маршрут е подходящ за тръгващите от  кварталите "Белите брези", "Красно село", "Стрелбище", "Гоце Делчев", "Манастирски ливади" и "Иван Вазов".

Друга възможна връзка с "Околовръстното" е и булевард "Черни връх", като той е удобен за потеглящите от "Хладилника" и "Лозенец". Заради изграждането на продължението на метрото обаче минаването в участъка от бул. "Вапцаров" до мола на ул. "Сребърна" е изключително бавно, особено в час пик.

Като варианти за напускане на София могат да се разглеждат и булевардите "Симеоновско шосе", подходяща връзка с "Околовръстното" за тръгващите от "Студентски град", "Дианабад", "Изгрев", както и "Свети Климент Охридски" ("Студентски град", "Дианабад", "Изгрев").

"Александър Малинов" също може да се ползва за връзка "Околовръстен път", но и по него има стеснения, пак заради изграждането на метрото, в частта около бизнеспарка.

При използването на всички изброени до момента маршрути опасността е в час пик "да заседнете" в района на кино "Арена" (Младост), където пътните ленти от шест, стават две. Не са рядкост случаите когато от там до връзката с "Тракия" се пътува един час.

Трудности очакват и напускащите София на Запад по бул. "Сливница". Там тапа се образува преди кръговото на "Околовръстното", заради изграждането на ново кръстовище на две нива.

Накратко, ако трябва да обобщя ситуацията, то най-добрата стратегия е да си планувате правилно пътуването. Днес ще е подходящо да тръгнете преди ранния следобед, а утре - около обяд.

Най-вероятно обаче най-големите изпитания за шофьорите предстоят на прибиране, тъй като обикновено основният поток се изсипва по едно и също време - в случая неделя следобед.
За да се улесни пътуването днес от 16 до 20 часа ще е забранено движението на камиони с обща маса над 12 тона по автомагистралите и няколко ключови пътни трасета. По традиция информация за пътната обстановка може да се намери денонощно на интернет страницата на АПИ и на телефон 0700 130 20.

Обещанията на КАТ са по всички възлови кръстовища да има засилено полицейско присъствие за осигуряване на безпрепятствено изтегляне на автомобилите и съответно нормалното им прибиране в края на почивните дни. Ще бъдат използвани активно възможностите на мобилните камери и таблетите.