Едва 63 столични блока са мераклии за безплатно саниране

Мисия София

30-04-2015, 13:23

Снимка:

bTV

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Улесняват санирането на панелките

8055 лева излиза санирането на апартамент

С 30-50 % намаляват сметките за отопление след обновяването на сградите

63 са подадените заявления за саниране. Това каза заместник-кметът с ресор "Инвестиции и строителство" Ирина Савина по повод напредъка на Столична община в Националната програма за енергийна ефективност в зала „Официална” на СО, предаде Агенция „Фокус”.

Тя представи свършеното до момента по програмата. 39 от тях са получили положителна оценка, 17 от тях са върнати за корекция. Седем са в процедура на разглеждане. 25 са подписаните договори между Столична община и сдруженията на собствениците. От тях 12 са подписани и от банката и областния управител. Предстои останалите да бъдат внесени след празничните дни. Най- много подписани има в районите: "Искър", "Слатина" и "Младост", "Подуяне" и "Триадица". В "Искър", "Слатина" и "Подуяне" са подписани по четири договора, в "Триадица" и "Кремиковци" по два, уточни заместник-кметът. Тя поясни, че 24 са районите, в които има допустими сгради за кандидатстване по програмата.

„Със стартирането на програмата е създадена работна група, която има за цел да контролира процеса. Тя също оказва съдействие на гражданите. Провеждат се и регулярни срещи с жителите на Столична община и срещи с домоуправители на жилищни сгради. Заявленията за интерес и финансова помощ се подават в самите районни регистрации. Изготвени са и са одобрени правила за изпълнение на дейностите по програмата”, обясни заместник-кметът Ирина Савина и поясни, че средно между 30 и50 % намаляват сметките за отопление след обновяването на сградите.

„В някои случаи сметките достигат намаление до 70 процента. Изключително много разчитаме на медиите темата да е актуална. В един такъв голям град като София е по-трудно да се стигне до информацията от уста на уста. Все пак говорим за големи квартали. Вече тяхното желание е въпрос на личен избор”, коментира тя.

Ирина Савина поясни, че в момента тече процедура за избор на проектанти. „Най-оптимистичният вариант е през месец юли да стартират първите блокове”, уточни тя. Тя каза още, че е подготвена документация за избор на изпълнител и е съгласувана с браншовите организации.