500 кметове от Европа се събират в Пловдив

Мисия Пловдив

01-05-2015, 11:34

Снимка:

Plovdivutre.bg/архив

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Президент, премиер и еврокомисар поканени на годишната среща на местните власти

500 кметове от Европа ще се съберат в Пловдив, който е домакин на годишната среща на местните власти от Югоизточна Европа от 16-ти до 19-ти май. 

Президентът Росен Плевнелиев, заедно с министри от кабинета, също ще участва в срещата. Поканени са още и еврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева и премиерът Бойко Борисов.

Участниците ще дискутират политиките по отношение на превенцията от природни бедствия, както и координацията между институциите за реакция в критични ситуации. Ще бъдат обсъдени и иновативните технологии и решения в подкрепа на градовете и държавите да бъдат по-сигурни и защитени.

В програмата са включени обмяна на добри практики, посещения на културно-историческите забележителности на Пловдив, както и различни дискусии. Предвидено е и бизнес изложение и борса на общинските проекти.

Акценти в програмата на събитието:

- Международна конференция на тема "Компетенции и готовност на местните власти от балканския регион за превенция и управление на кризи". Провокирани от бедствията през последните години, които отнеха човешки живот и причиниха щети за милиони левове, участниците в събитието ще коментират политиките на ЕС за намаляване на риска и подкрепа при бедствия, иновативни технологии и решения в подкрепа на по-сигурни държави и градове и др.

Ще бъде представен и опита на Япония, Сърбия и Босна и Херцеговина в управлението на риска при природни бедствия и овладяването на кризите.

- Борса за общински проекти. Там участниците ще могат да се запознаят с добри практики и да съберат идеи, които да реализират в своите общини. Входът за борсата, както и за концерта на общински състави, който ще се провежда паралелно е свободен за граждани.

- Церемонии за връчване на Етикет за иновации и добро управление на местно ниво и наградите GENiYOUTH.
Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) е създадено през 1996 г. То е легитимен представител на местната власт, чиято мисия е да представлява и защитава нейните интереси.

НСОРБ функционира на принципите на доброволност и равнопоставеност на своите членове. В Сдружението членуват 264 общини. Основната цел на НСОРБ е създаването на силно, ефективно и отговорно местно самоуправление, което работи в полза на гражданите. Повече за дейността на НСОРБ можете да намерите на www.namrb.org.