Почина бившият вътрешен министър Георги Петканов

Новините

01-05-2015, 14:07

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Като правосъден министър в "тройната коалиция" той изкара само половин мандат, след като си подаде оставката

На 67 години почина бившият министър на вътрешните работи и на правосъдието Георги Петканов. Това съобщи в профила си във Facebook премиерът Бойко Борисов

„С прискърбие научих, че Георги Петканов е починал”, написа Борисов. „Винаги съм го уважавал, беше добър министър и човек. Бог да го прости!”, добавя премиерът, който беше главен секретар на МВР именно по времето Петканов начело на министерството.

Професор Георги Петканов беше министър на вътрешните работи в правителството на министър-председателя Симеон Сакскобургготски (2001-2005) и министър на правосъдието в правителството на Сергей Станишев (2005-2009).

Като правосъден министър в „тройната коалиция” той изкара само половин мандат, като си подаде оставката поради „липсата на пари за реформи”. Замени го Миглена Тачева.

След това, пак в рамките на „тройната коалиция”, той стана конституционен съдия.

Професор Петканов завършва право в Софийския университет СУ. Работи като прокурор в Девин (1972–74). След това е асистент в Юридическия факултет на СУ. От 1989 г. е доцент, а през 1996 г. става професор. От 1991 до 1995 г. е декан на Юридическия факултет, след това и заместник-ректор на СУ.