11 деца бяха кръстени днес в Голямата Базилика в Плиска

Утре патриарх Неофит ще отслужи тържествена света литургия

Двумесечната Елена беше най-малкото сред децата, получили светото кръщение. Ритуалът беше проведен от петима свещеници от Шумен и Варна. За всяко от децата има кръщелно свидетелство, както и подаръци от кмета на Каспичан Милена Недева, съобщи редио Шумен.

Християнският ритуал е част от проявите, посветени на 1 150-та годишнина от покръстването на българите. Тази вечер на големия площад пред паметника на Цар Борис I в Плиска ще се състои тържествен концерт, който ще завърши с празнична заря.

Утре патриарх Неофит ще отслужи тричасова тържествена света литургия в Голяма Базилика. Гости на събитието ще бъдат представители на всички църкви, чието покръстване е отражение на българското - украинската, руската, сръбската, полската, чешката и др. След приключването на литургията Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде удостоен с орден „Св. Цар Борис I Михаил", а Симеон Сакскобургготски - с орден „Св. Иван Рилски". На Директора на дирекция „Вероизповедания" към Министерския съвет Емил Велинов също ще бъде връчен орден „Св. Цар Борис I Михаил".