Спестяваме поне 4-5 млн. лева от сливането на болничните администрации

Общество

03-05-2015, 17:51

Снимка:

БНР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сливат болниците „Св. Иван Рилски“ и „Александровска“

Министър Москов събира чета, за да направи много тежки промени, заяви заместникът му Бойко Пенков

Минимум 4-5 млн. лева ще бъдат спестени от сливането на администрациите на болниците от карето на Александровска болница. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков за БНР.

„Това са 10 болници със средно 40-50 души администрация – това са 500. Това прави разходи за фонд „Работна заплата” – някъде около 5 милиона и още около 2 милиона за издръжка. Ако тези администрации се обединят в една годна, работеща, знаеща и можеща администрация, която да обслужва интересите на болниците, това означава, че ако там вложим 1 милион - от тези 5 или 6 за заплащане на хората, които да бъдат силно мотивирани да си вършат работата както трябва, това означава минимум 4-5 милиона спестяване. А това не е малък ресурс за болниците”, убеден е той.

Пенков коментира и уволнението на директора на болница „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев, което според думите на здравния министър Петър Москов е заради несъгласието на Дечев с готвените реформи в здравеопазването.

„Министър Москов събира чета, за да направи много тежки промени. С реформата в здравеопазването тепърва ще се създават структури в системата и там ще има място за такъв специалист като д-р Дечев”, посочи зам.-министърът.

Пенков отхвърли твърденията на Дечев, че сливането на болници цели извършването на подмолната им приватизация. „Изключено. Никой не може да ги продаде под масата или тихичко зад вратата”, подчерта той.

По повод пребитото бебе в „Софиямед” зам.-министърът увери, че са започнали засилени проверки за случаи на прекомерно полагане на труд. Преди около 30 години акушерките в България, които са работили в доста по-малко родилни и неонатологични отделения, са били към 8 300 – 8 400, а сега са към 3 300. Има огромен недостиг на кадри и вероятно това се случва и на много други места, коментира той.