Единственият български проект, достигнал финал в конкурса на НАСА, е бургаски

Мисия Бургас

04-05-2015, 14:52

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сонда на НАСА се разби на Меркурий

Нека се обединим и да помогнем на „Фабрика за роботи“ да спечели!

Българският проект „ROBO-FABRIC” е в челната петорка на изобретенията, които се борят за наградата на американската космическа агенция NASA. Гласуването по интернет приключва в 6 часа сутринта тази събота и ако имате подръка интернет, можете да помогнете на идеята на Бургаския свободен университет да продължи за Голямата награда. Екипът ви благодари сърдечно за подкрепата. Ето историята на големия пробив:

Участниците в работата са IT ентусиасти – преподаватели и студенти от Бургаския свободен университет. „ROBO-FABRIC” се класира за финала след като спечели престижната награда на публиката в Бургас по време на международното техническо състезание NASA Space Apps Challenge 2015, на 11 и 12 април, което се проведе в София и Бургас. Нашите изследователи са единствените българи, допуснати до Топ 5 от цял свят и имат реалната възможност да прославят техническата мисъл в нашата страна.

Проектът „Фабрика за роботи” се състои от няколко устройства: екструдер, с който е рециклирана използвана пластмаса от стари клавиатури и е произведен материал за 3D принтер, който представлява пластмасова нишка, дебела милиметър и два микрона. С него, посредством принтера, са отпечатани шаси и колела на роувър, който е базиран на GHI Electronics .NET Gadgeter хардуерни модули и е програмиран посредством технологиите на Microsoft: платформата Microsoft Micro.NET Framework и езика за програмиране C#. За повече информация посетете сайта  http://dev.bfu.bg/robofabric/

Подкрепете  ROBO-FABRIC на интернет страницата на НАСАhttps://2015.spaceappschallenge.org/award/#peopleschoice. Там намерете българския проект и натиснете "Vote". Можете да гласувате два пъти дневно, използвайте тази опция, поддръжниците на останалите проекти я експлоатират максимално.