Последващите трусове в Непал може да продължат 2 или 3 години

Общество

04-05-2015, 15:52

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Не се изключва развитие на процеса не само в посока Катманду, но и в източна посока, според проф. Емил Ботев

Последващите земетресения в Непал е напълно възможно да продължат 2 или 3 години. Това каза в интервю за „Фокус” ръководителят на департамент „Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН проф. Емил Ботев.

„Това е вътрешноконтинентално земетресение, което става на контакта между две плочи. То не е в океански тип зимна кора, където са характерните в тихоокеанския сеизмичен пояс и където е възможно много бързо да затихнат последващите трусове. При колизионните земетресения, какъвто е случаят на сблъскване на две плочи – индийската от юг и евроазиатската в Хималаите, този контакт предполага продължителен процес на разтоварване на напреженията”, обясни проф. Ботев.

Според него обаче, едва ли може да се случи по-силно земетресение от това, което стана по-миналата събота.

„Не се изключва обаче развитие на процеса в съседство – не само в посока Катманду, но и в източна посока. Напълно възможно е този процес да продължи най-малко две години. Поне такива са наблюденията ни на територията на нашата страна отпреди 110 години. 1904 г. става едно такова земетресение с магнитуд 7,8 в Югозападна България, които афтършоци продължават повече от две години и половина”, допълни проф. Ботев.

Той уточни, че процесът за такъв тип сблъсък на междуконтинентални плочи е напълно възможен да продължи 2 или 3 години.

„Последващите земетресения обаче задължително ще са по-малки с поне единица магнитуд от най-силното. Би трябвало занапред земетресенията с магнитуд по-голям от 6 да бъдат огромно изключение. Множеството земетресения с магнитуд по-голям от 6 в първите дни и земетресенията с магнитуд 7,9 са охлабили в максимална степен”, заяви Емил Ботев.

„В района на Предхималаите, където се намира и Катманду, може да се очаква, че по-слаби трусове са в състояние да доведат до необитаемост на още десетки или стотици жилища. Те и без това са изградени по абсолютно необезопасен от сеизмична гледна точка начин”, каза още проф. Емил Ботев.