Пак задължително три предмета на чужд език в гимназиите

Общество

04-05-2015, 17:44

Снимка:

wikimedia.org

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Прием след 5-ти клас ще има само в математическите

Езиковите гимназии няма да приемат ученици още от пети клас. Въвежда се задължително преподаване на три предмета на чуждия език, който изучават учениците. Това съобщи в Ловеч председателят на парламентарната комисия по образование и наука Милена Дамянова, цитирана от БНР. Тя посочи, че задължителното преподаване на предметите на чужд език ще се регламентира с приемането на новия закон за образованието.

Дамянова допълни, че най-важното е да се повиши качеството на образованието в езиковигте гимназии. "Връщаме се към едни традиции от минали години , когато езиковите гимназии бяха едни от най-елитните училища. Които даваха по-различно образование и чужджезикова подготовка", каза тя.

Приемът в езиковите гимназии ще остане след седми клас, а възможност да приемат от пети клас ще имат само математическите и природоматематическите гимназии. Новият закон за образованието трябва да бъде приет до началото на новата учебна година, но ще действа едва от учебната 2016 – 2017 г.

Милена Дамянова присъства на научна конференция по повод 175 години от рождението на Екзарх Йосиф Първи, която се проведе в езиковата гимназия в Ловеч, носеща името на духовника.