Спецзвено ще събира глобите в Столична община

Парите

05-05-2015, 14:12

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Общината отчита повече приходи и добро изпълнение на бюджета за първите 4 месеца

Столична община отчита повече приходи и добро изпълнение на бюджета за първите 4 месеца от годината. На пресконференция заместник-кметът Дончо Барбалов обяви, че към края на април собствените приходи на СО са 228 милиона лева, еквивалентни на 43% от годишния план на общината. Според изчисленията това е с почти 14 милиона повече от миналия април.

От данък за възмездно придобиване на имущество имаме с пет милиона лева повече приходи от 2014 г. Има повече приходи и от такси за технически услуги, свързани предимно с разрешителни за строежи, доволен е Барбалов.

Стана ясно, че общо 1386 напомнителни писма са изпратени от началото на годината на столичани за просрочени задължения на стойност 2,7 милиона лева. Над 1000 акта за длъжници са разпратили от Столична община за общата сума от 3,4 милиона лева. През първите 4 месеца общината се е обърнала към 12 фирми за принудително събиране на местни данъци и такси.

Оказа се и че Столичният общински съвет е одобрил старта на ново звено, което да работи по събирането на наложени от общината глоби. За звеното ще се назначат нови служители и ще се преназначат такива, които към момента работят по големите общински ревизии. Очаква се във второто полугодие системата да заработи и да повиши събираемостта. „Важно е като има санкционирани нарушители, да се знае, че те ще заплатят глобите си”, убеден е заместник-кметът.

По данни на Барбалов досега 1,6 милиона лева данъци и такси са платени онлайн, което бележи с 38% ръст в сравнение с миналата година, когато тази услуга беше въведена пилотно.
Всеки може да провери задълженията си към СО и на преносими устройства с мобилното приложение на общината, което е достъпно за най-използваните операционни системи, подчерта още заместник-кметът.

Той се похвали и с друго постижение на Столична община в рамките на електронните услуги – за миналия месец в 21 детски градини и ясли в столицата са инсталирани ПОС терминали, което ще касае над 7 хиляди родители. Така вече семействата ще могат да плащат месечните такси за детските градини и ясли по много по-практичен начин, смятат от общината. Общинарите ще следят интереса към услугата и ако той е висок, то ще почне разработка и за приложение за онлайн плащане.

В момента пък тече избор на фирма, която ще изгради регистър на обществените поръчки на Столична община. Към 30 април има 123 милиона лева разплатени към бизнеса дейности, 89 милиона от тях са по оперативни програми. Имаме почти 17% вече разплатена извършена дейност по капитална програма, изтъкна още Дончо Барбалов.