Пламен Константинов: Успешното представяне на Световната лига е приоритет

Тимът все още не е получил екипите си. Честата смяна на зали и липсата на основен спонсор са сред другите проблеми на отбора

Успешното представяне на Световната лига е основен приоритет на мъжкия ни национален отбор по волейбол. Причината е че победата на мачовете от Световната лига дава най-много точки за Световната ранглиста и световните състезания. Това заяви Пламен Контантинов днес, на нарочна пресконференция, когато представи работата на тима. Според него неотложна задача пред тима е и доброто представяне на Европейските игри.

В момента в отбора се готвят 35 момчета. 10 от тях за първи път влизат в мъжкия, национален отбор. Междувременно бяха обявени имената на разширения състав, който тренира с Константинов. „Те ще бъдат разпределени на два отбора. Едниният ще играе на европейските игри, а другият на Световнала лига. Окончателният състав ще бъде представен непосредствено преди мачовете. Причините са няколко. Едната е за да не демотивираме тези, които няма да играят. Все още наблюдаваме кой как се представя, а не на последно място не е ясно какви травми може да се получат в последния момент“, разясни Константинов.

По негови думи основните проблеми пред тима са честата смяна на зали, в които се тренира. До четвъртък отборът ще играе в зала „Христо Ботев“, а след това в Зала „Арена Армеец“ и на стадиона на ЦСКА, защото там се намира фитнеса, в който се подготвят момчетата. 

„На 24 май един екип ще замине за Сърбия, където ще изиграе две контроли. На 10 юни пък другият тим ще лети за Баку за Европейските игри“, поясни Константинов. Той заяви, че тактическата и игрова схема на отборите е еднаква с тази от миналата година, както и че залага на познати имена – Александър Пироли, Фабрицио Итали и Николай Желязков.

Сред другите проблеми, който тормозят волейболистите е и липсата на основен спонсор за отбора. „Типичен пример е, че все още не сме получили официалните екипи, с които ще играем. Причината е че има забавени плащания“, оплака се Константинов. Все пак той заключи, че „Ако не си готов да правиш компромиси, не си готов за треньор на национален отбор“.

По думите му все още не е ясно кои ще бъдат лидери на основните отбори. „Лидер не се назначава. Той се изявява“, поясни треньорът на волейболистите. 

Други проблеми пред тима са и многото контузени момчета, за които не е сигурно дали ще може да се разчита. Това са Цецо Николов, Владо Николов и Боян Иванов. „Проблемът на отбора е липсата на подготвени кадри. Безспорно има талантиливи момчета, но когато приключи сезона те спират да играят, а така няма как да поддържат форма“, категоричен е Пламен Константинов.