Възстановчици от Добрич отиват "на бой" в Прага

Животът

06-05-2015, 16:18

Снимка:

© Dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Възстановчици с участия за 3-ти март

Ще се представят на военно-исторически фестивал

Добрич е единствената българска община, получила официална покана за участие в мащабния международен военно-исторически фестивал в Прага, посветен на 70 години от края на Втората световна война, съобщи ИА Добруджа. Събитието ще се проведе в чешката столица от 7 до 9 май. Добруджанският град ще бъде представен на фестивала от елитния военно-исторически клуб „46-ти пехотен Добрички полк” на Национално дружество „Традиция”, който е най-добре подготвения в страната на тема Втора световна война. Добричките възстановчици имат натрупан опит от участията в няколко международни възстановки на различни епизоди от Втората световна война.
Поканата към Община Добрич е признание за грижата, която общинската управа и кметският екип полагат за съхранение, популяризиране и пресъздаване на българската военна история. Успехите на местния военно-исторически клуб в немалка степен се дължат и на подкрепата, която възстановчиците имат от общинското ръководство. Община Добрич осигурява и транспорта на възстановчиците, които ще представят града ни и България на международния фестивал в Прага. Отношението на кметския екип и лично на кмета Детелина Николова към военно-историческата реконструкция е похвален пример за отдаване на почит към историческото минало и неговото показване на съвременниците.
Крупното военноисторическо събитие в чешката столица е в чест на 70-годишнината от края на Втората световна война и освобождението на града от нацистка окупация, посветен е на 9 май – Деня на победата и на мира в Европа. В международния фестивал ще вземат участие 15 възстановчици от РК „46-ти пехотен Добрички полк” на Национално дружество „Традиция”.  Във военно-историческото събитие ще се включат реконструктори от Чехия, Русия, Украйна, Румъния, Беларус, Словакия, Австрия и др. Програмата на мероприятието включва показване на войнишкия живот във военен лагер, изложба и парад на бойна техника, прожекция на документален филм с кинематографска техника отпреди седем десетилетия, военно-възпоменателен ритуал на Олшанското гробище, където са погребани загиналите в Пражката операция. Гвоздеят в програма е мащабната военно-историческа възстановка „Барикада 2015”, която ще пресъздаде водените преди 70 години улични боеве за освобождението на Прага от нацистка окупация. Българските участници ще представят автентично и възстановено по оригинални образци облекло, снаряжение и оборудване на Червената армия.