Македонските власти: 38 са ранените полицаи при сблъсъците в Скопие

Хелзинкският комитет осъди остро действията на органите на реда

Над 40 души, повечето от които полицаи, са ранени, а 30 демонстранти са арестувани по време на демонстрацията, която се проведе във вторник вечерта пред сградата на правителството в Скопие, предаде АФП, позовавайки се на македонските власти. По-рано днес световните медии информираха за 19 ранени, от които 15 полицаи.

Пред журналисти вътрешният министър Гордана Янкуловска заяви, че 38 полицаи са пострадали от хвърляни по време на демонстрацията предмети. Двама полицаи все още са в болница.

Най-малко четирима демонстранти и един фотограф също са ранени при възникналите безредици.

В интернет изтече анонимно видео, показващо как полицаи бият протестиращите:

В същото време Хелзинкският комитет по човешките права отбеляза, че полицията в Скопие е използвала непропорционална и прекомерна сила при разпръскванено на вчерашния протест пред сградата на правителството, съобщава БГНЕС.

"Полицейските служители не се ограничиха в използването на сила само за онези граждани, които са бяха агресивни към тях, но безразборно биеха и тъпчеха всички граждани, от които голяма част седяха спокойно на земята с вдигнати ръце, гласи становище на комитета.

След това полицията пристъпи към задържане на участниците в протеста. При задържането полицията отново безразборно приложи прекомерна и непропорционална сила. Задържането е продължило дори, след като гражданите вече не са участвали в протеста и са били тръгнали към домовете си.

Това се потвърждава и от факта, че в 23.30 ч. полицейските служители насилствено влязоха в повече обекти, между които и библиотека "Братя Миладинови", където отново приложиха непропорционална и прекомерна сила към всички младежи, които са присъствали в библиотеката. Поводът бил, че част от тях очевидно са били участници в протеста", се посочва още в съобщението от Хелзинкския комитет.

При вчерашните инциденти са били задържани над 40 души, от които по-голямата част все още са държани в полицейските участъци на Скопие. Представителите на комисията забелязали, че голяма част от задържаните не са били част от групата, която е имала сблъсъци с полицията, а част от тях изобщо не са участвали в протеста.

Хелзинкският комитет остро осъжда прекомерната употреба на сила от страна на полицията и агресивното поведение на част от участниците в протеста.
Комитетът приканва полицията напълно да зачита правото на гражданите на публичен събиране и изразяване на мнение, а гражданите да упражняват това свое право по ненасилствен начин. Същевременно комитетът призовава всички граждани, които са били задържани вчера и върху които е била приложена прекомерна полицейска сила, да се обърнат в офиса му за предоставянето на правна помощ.
Хелзинкският комитет съобщи, че чрез свои представители е присъствал на вчерашния граждански протест пред правителството, на който гражданите отново са протестирали, задето не е потърсена отговорност за убийството на Мартин Нешковски.

Протестът започнал в 18 часа с спонтанно събиране на гражданите чрез предварително договаряне в социалните мрежи. До 20:30 ч. протестът бе без сериозни инциденти и сблъсъци между гражданите и полицията. Първите сериозни сблъсъци с полицията започнаха около 22 часа., когато полицията започна да гони всички граждани, които бяха пред сградата на правителството.